26 decembrie 2024

Înalta Curte stabilește: Amenda contravențională va fi executată de executorii fiscali, nu de cei judecătorești

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a clarificat, luni, modul în care trebuie executate amenzile contravenționale, stabilind că acestea vor fi puse în aplicare de executorii fiscali, nu de cei judecătorești. Instanța a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, procentul de 30% din suma încasată ca amendă contravențională reprezintă o creanță bugetară, executabilă prin intermediul executorilor fiscali, conform prevederilor Codului de procedură fiscală.

Decizia, pronunțată în ședință publică pe 11 noiembrie 2024, răspunde astfel unei probleme de jurisprudență existentă la nivel național, unde instanțele nu aveau un punct de vedere unitar privind executarea amenzilor contravenționale. Avocatul Poporului a sesizat instanța supremă, arătând că există o practică judiciară contradictorie în ceea ce privește modul de executare a sumelor încasate cu titlu de amendă.



În această decizie, ÎCCJ reiterează și principiile stabilite anterior prin Decizia nr. 66/2017, care precizează că executarea silită a creanțelor bugetare trebuie să fie realizată exclusiv de executorii fiscali, ca organe de executare silită ale statului. Astfel, instanța supremă aduce clarificări importante privind procedura de executare a amenzilor, oferind un cadru juridic unitar care va contribui la o aplicare mai coerentă a legii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img