15 noiembrie 2024

ATENEU, ianuarie 2020

„În zilele noastre, oamenii nu mai au umor”

Ediţia cu numărul 605 (ianuarie 2020) a Revistei ATENEU este deja pe piaţă. Costă doar 4 lei şi se distribuie şi prin reţeaua de difuzare a cotidianului DEŞTEPTAREA. Pe pagina întâi este publicată o caricatură a artistului Constantin Ciosu, care ne trimite în pag. 12-13, unde descoperim un consistent, interesant şi incitant interviu cu autorul, cu titlul „În zilele noastre, oamenii nu mai umor”, semnat – surpriză! – de Dionis Puşcuţă, artist plastic, şef Secţie Artă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, cel care a pus suflet, pasiune şi profesionalism la organizarea celei mai mari expoziţii – eveniment de caricatură „Constantin Ciosu”, de la Galeriile ALFA, din lunile decembrie 2019 – ianuarie 2020. Am spus „expoziţie eveniment” deoarece Constantin Ciosu, un caricaturist „perfecţionist” (n.n. Constantin Călin) a revenit pe simezele băcăuane după 20 de ani.

Cum procedează Dionis Puşcuţă? Nu ca un ziarist, ci ca un artist, întregul interviu este o „frescă” a caricaturii româneşti, contextualizând evoluţia şi opera maestrului Ciosu, îl obligă pe intervievat la răspunsuri scurte, la întrebările aparent doar simple enunţuri: caricatura tradiţională sau caricatura pe calculator, caricatura de presă şi cea de salon, cum se simte astăzi caricatura: „Nu că sunt pesimist, dar astăzi oamenii nu mai au umor. Şi nu mai sunt nici ziarele, nici ziariştii de altădată…”, spune Constantin Ciosu. Interviul, filmat de Ovidiu Ungureanu în Studioul „Chromatique”, va intra în colecţia de documente a Muzeului de Artă.



Ce se mai întâmplă prin teatrele româneşti ne spune Carmen Mihalache (pag. 10), scrisori de altădată, în pag 16, rubrică semnată de Constantin Călin, Violeta Savu a desfăcut coletul cu cărţi şi a semnat cronica la cartea „Iahtul cu prieteni imaginari”, de Carmen Veronica Steiciuc. Cu Petru Cimpoeşu te întâlneşti mai des în librării decât prin paginile revistelor de cultură, în aceste condiţii, recenzia ultimului volum „Bărbaţi fără degete şi alte amintiri penibile” (Polirom, 2019), semnată de Daniel-Ştefan Pocovnicu, poate fi excepţia. Da, un comentariu care ni-l dezvăluie pe enigmaticul şi valorosul scriitor băcăuan.

O temă inepuizabilă – comunismul – o găsim în cartea „Steagul Roşu, o istorie a comunismului”, de David Priestland, prezentată cititorilor de Ionel Savitescu, o privire a invadării lumii de către comunism şi decădere lui, se poate citi în pag. 23. Evenimentele, cronicile, poezia, proza întregesc o ediţie de început de an a unei reviste de cultură căutată şi apreciată de băcăuani.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014