„In vino veritas” este un proverb latin, având semnificatia: „in vin (este) adevarul”. Semnificatia acestui proverb este ca atunci când o persoana este un pic beata, frânele sale inhibitorii sunt relaxate, astfel poate dezvalui cu usurinta lucruri pe care nu le-ar spune atunci când e sobra.
„Cine știe sa deguste un vin bun, stie sa soarba din el picaturi de geniu” spunea la un moment dat Baudelaire, celebrul poet francez al sec al XIX-lea. Vinul, bautura zeilor, asa cum era considerat in antichitate, a cunoscut de-a lungul timpului, odata cu evolutia omenirii, metamorfoze mai mult decât interesante.
Daca pe timpuri vinul era produs pentru cramele regale sau pentru cele bisericesti, sau pur si simplu il producea omul in batatura lui, astazi, a ajuns industrie si chiar arta. In toata lumea exista podgorii renumuite, metode de vinificare, soiuri si mixuri de soiuri, si mai nou agentii de marketing dedicate vinului, sampaniei si bauturilor spirtoase. Astazi avem specialisti in vinuri si sunt organizate evenimente cu degustari de vinuri. Se spune ca producatorii nostri sunt in concurenta pentru a-si lista vinurile in restaurante, facând eforturi „sustinute”, uneori, doar pentru a avea vinul in meniu.
Vinul a fost de-a lungul vremii motiv de bucurie. Ne aducem aminte de celebrele scene in care strugurii erau zdrobiti de tinere fecioare cu talpile goale pe ritmuri muzicale. Apoi, vinul ajungea pe mesele celor care poposeau in hanuri sau petreceau cu diferite ocazii. Vinul a fost si este medicament pentru trup si suflet, medicul recomandând un pahar de vin bun, natural, dupa masa, sau fiind sfintit in biserica de catre preoti si folosit in ceremoniile religioase.
Toata lumea stie ca sunt mai multe feluri de vinuri. In primul rând vinul, se alege, se pare, dupa culoare. Unii il prefera pe cel rosu, pe cel roze sau pe cel alb. Apoi conteaza gustul si buchetul. Ca e dulce, ca e sec, iar combinatiile pot continua. Ca veni vorba de combinatii, in unele tari vinul este folosit in diverse cocktailuri, lucru mai putin intâlnit la noi. Cea mai frecventa combinatie intâlnita la noi este spritul, o combinatie care se trage, se pare, din zona Venetiei pe când aceasta facea parte din Imperiul Austriac, si se facea ca si in ziua de astazi dintr-o parte vin si o parte apa minerala. Evident ca cei mai cunoscatori in ale vinului, dar si cei mai impatimiti „consumatori” nu sunt de acord cu spritul pe simplu motiv ca strica vinul.
„Trebuie sa te imprietenesti cu vinul si sa-l alegi pe acela care merita sa-i spui «dumneavoastra»!” a spus la un moment dat scriitorul Fanus Neagu. Si românul e prieten bun cu vinul. Asta o demonstreaza faptul ca avem podgorii cu taditie si vinuri renumite, apreciate pe plan mondial. Despre o parte din vinurile românesti, dar si din cele straine, incercam sa aflam mai multe de la cei care se ocupa de aceasta ramura, chiar aici in Bacau.
„Când bei un vin bun, se ridica nivelul intelectual la masa!”
«La Maison du Vin» este un loc in care, desi rezonanta este frantuzeasca pura, intâlnim la loc de cinste vinuri valoroase din podgorii românesti. Si sunt valoroase pentru ca sunt vinuri medaliate, in editie limitata, vinuri special premium si superpremium.
Atât vinurile la vrac, cât si cele imbuteliate la sticla, provin din renumitele podgorii Dealu Mare- Budureasca, din zona Olteniei- Oprisor; Segarcea, sau din zona Macin- Sarica Niculitel. Vinurile imbuteliate sunt dedicate pentru piata HoReCa (hoteluri, restaurante, catering). Majoritatea vinurilor sunt baricate (baricul este un butoi de stejar, in care vinul sta intre sase luni si doi ani, iar dupa ce este golit, baricul respectiv nu mai este folosit).
Am aflat aici, de la Bogdan Ghervan, managerul «La Maison du Vin», foarte multe lucruri despre vinuri, cum ar fi faptul ca, invechirea vinului este permanent supravegheata chiar de catre statul român, prin trezorerie, care are specialisti pentru asa ceva, vinul devenind un bun de patrimoniu. Povesti interesante despre cum se face vinul, de la recoltarea strugurilor (care este foarte importanta- se tine cont de ora si temperatura la care este cules si multe altele), si pâna la faptul ca exista un clasament mondial, in care vinurile primesc puncte Parker (asemanator cu clasamentul ATP din tenis). Industria vinurilor se pare ca a ajuns mult mai complexa decât industria parfumurilor.
„Vinul are o valoare mult mai mare decât isi imagineaza multa lume. Spre exemplu, in Franta este bautura nationala iar francezii stiu sa puna in valoare si sa promoveze un simbol national. De altfel, in luna octombrie, plec in Franta pe «Drumul vinului» in Burgundia unde sunt cele mai bune vinuri din lume. Pentru viitor, impreuna cu Cristian Bunea, primul somelier din Bacau, ne-am propus sa facem un proiect in care sa organizam degustari tematice, si sa cream un pol pe zona Moldovei, aici in Bacau, si sa reusim sa atragem cât mai multi pasionati de vinuri. Când bei un vin bun, se ridica nivelul intelectual la masa.”
Bogdan Ghervan, manager «La Maison du Vin” Bacau
„Vrem sa aducem Bacaul pe harta iubitorilor de vin!”
Pentru unii, cunoscatori, somelierul este o somitate in lumea vinului. Pentru altii, termenul este total necunoscut. Ce face somelierul? In primul rând, are grija de pivnita de vinuri a unui restaurant. Face selectia de vinuri, are in permanenta grija de modul de pastrare si verificare a vinurilor. Are o buna colaborare cu chef-ul restaurantului.
Trebuie sa stea in fata consumatorului pentru ai face cea mai buna asociere. Somelierul este cel ce cunoaste chimia vinului. In România sunt o suta si ceva de astfel de experti. Pentru a ajunge somelier, trebuie urmata o scoala speciala, care la noi in tara se face doar in capitala. Este vorba de un curs intensiv, care se face timp de patru luni, zi de zi, opt ore pe zi. Singurul someleier din Bacau este Cristian Bunea, cu care am discutat despre proiectele de viitor.
„Dorim sa deschidem in aceasta toamna un club al pasionatilor de vin, unde vom intreprinde activitati specifice. La acest proiect (la care lucram inca din luna iunie) au aderat si alti agenti economici, care vor fi prezenti cu materiale publicitare, astfel incât sa ne putem sprijini in cresterea economica, prin noi insine. Mai avem in vedere lansarea unui numar lunar al revistei «Vinuri.ro» la Bacau. Vrem sa aducem Bacaul pe harta iubitorilor de vin. Intentionam ca in 2015, sa facem si in Bacau «Scaunul Cavaleresc», un ordin european al cavalerilor vinului.”
Cristian Bunea, primul somelier din Bacau
„Satisfactia clientului face parte din misiunea pe care noi am ales sa o indelinim.”
La sfârsitul lui august, inceputul lui septembrie, in orasul Neustadt (Germania), a avut loc al XIV-lea concurs international de degustare de vinuri „Mundus Vini”. Peste 1000 de companii din diverse tari au prezentat la concurs produsele lor vinicole, care au fost evaluate de peste 250 de membri profesionisti ai juriului, recunoscuti pe plan international.
Printre vinurile premiate s-au numarat si Sauvignion Blanc(2013) si Traminer(2013), marca „Château VARTELY”, care au fost incununate cu medalii de aur, si Tarabostes 2009 (cupaj Cabernet Saugvinon, Merlot si Syrah), al aceluias producator, medaliat cu argint. „Château VARTELY” este denumirea domeniului unde se cultiva, se culege si se produce de catre proprietarul castelului, vinurile ce poarta aceasta denumire. Domeniul „Château VARTELY” este situat in zona Orhei, in partea de nord a Republicii Moldova, dar, proprietarii detin terenuri si in partea de sud unde se cultiva in special soiurile de vin rosu. Vinurile „Château VARTELY”, alb, rosu sau roze, cu tenta spre sec sau dulce, au gradul de alcoolemie cu peste 2% fata de cele românesti. In Bacau, aceste vinuri sunt aduse de „Logidis Import- Export”.
„Am ales sa fim distribuitori exclusivisti pentru aceasta companie pentru ca, atunci când vorbim de distributie vinuri, ne adresam in mod special retelelor HoReCa si magazinelor de specialitate care comercializeaza vinuri românesti sau internationale. Avem o gama variata de produse din care puteti degusta si alege ceea ce considerati potrivit. Satisfactia clientului, introducerea acestuia in lumea extraordinara a vinului, acest produs care se naste, se maturizeaza, imbatrâneste si moare ca orice fiinta vie de pe aceasta planeta, face parte din misiunea pe care noi am ales sa o indeplinim.”
Marcela Ghergheluca, reprezentant Logidis Import- Export SRL Bacau
„La promotiile noastre, s-a câstigat greutatea clientului in vin, sau vin pentru tot anul”
Crama Murfatlar Bacau s-a dovedit a fi un loc foarte popular. Asta, probabil si pentru ca, pe lânga faptul ca vinul se vinde la vrac sau imbuteliat, de toate culorile si gusturile, crama comercializeaza nu mai putin de 27 de sortimente. Iulian Vasilache, administratorul unitatii a declarat ca toate vinurile sunt cupajate direct de producator. Despre podgoria Murfatlar am aflat ca este cea mai mare din tara, cu peste 3000 de hectare si se afla in zona Dobrogei.
„Vinurile noastre se adreseaza tuturor tipurilor de consumatori. Cele mai solicitate vinuri sunt Sauvignon Blan si Cabernet Sauvignon. Am organizat diferite actiuni, cum ar fi degustari, promotii si tombole pentru clientii fideli, unde s-a câstigat greutatea clientului in vin sau vin pentru tot anul.” Iulian Vasilache, administrator Crama Murfatlar Bacau
Acestia sunt doar câtiva impatimitii, care ne-au impartasit câte ceva din aceasta lume mirifica a vinului. Sigur, povestile lor, si a celor care cocheteaza cu acest „tarâm” sunt mult mai ample, demne chiar de beletristica sau de volume tehnice. Numitorul comun al celor din aceasta bransa este faptul ca vinul nu este pentru betii, ci pentru a crea placeri. Si nu uitati: „vinul dezleaga limbi, si leaga prietenii”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.