8 noiembrie 2024

In Traian, Secuieni si Odobesti se cauta gaze pe ogoare

Gelu Juncu, din Ciuturesti-Secuieni, ne-a sesizat ca o firma a inceput sa rascoleasca terenurile agricole: „Cica sunt de la «Prospectiuni». Au adus utilaje, tractoare, trag cabluri, trec peste culturi. Am intrebat la primarie si mi-au spus ca nu le-au dat niciun fel de autorizatie.”

Locuitorii din Secuieni se tem ca firma va gasi gaze de sist si ca exploatarea acestora le va pune in pericol gospodariile.



„Sa nu se intâmple ca la Pungesti! Ei spun sa nu ne temem ca nu se intâmpla nimic rau, dar noi nu am semnat niciun act cu firma. Cine ne apara?”, intreaba Juncu.

Dumitru David, viceprimarul din Secuieni, a declarat ca stie despre prezenta companiei de explorare, dar nu mai mult: „Nu au luat contact cu noi. Merg din poarta in poarta si discuta cu oamenii. Am auzit ca vor incheia conventie cu cetatenii si ii vor plati cu 30 de lei, plus valoarea pagubelor produse culturilor.”

La Traian, lucrurile erau mai clare. „Au fost la primarie, s-au prezentat, urmeaza sa luam o decizie. Noi vrem sa incheiem un contract care sa-i oblige sa predea drumurile, pasunile etc. la starea initiala. Ne-am interesat si am aflat ca in judetul Neamt, unde au mai lucrat, toti cetatenii au fost despagubiti”, a explicat Dana Ofelia Moraru, viceprimar. Samuel Herghelegiu, viceprimarul din Odobesti, afirma ca oamenii se plâng, dar nu prea au motive: „A venit un domn de la firma respectiva in sedinta CL Odobesti si a explicat care e scopul, iar consilierii le-au explicat, apoi, oamenilor”, a declarat Herghelegiu.

„E adevarat, oamenii sunt nemultumiti, au venit si la noi sa se plânga, a recunoscut viceprimarul. Terenul e moale, iar utilajele lor sunt grele si strica drumurile de exploatare care duc spre terenurile agricole, dar ce putem face? Parca localnicii nu intra cu tractorul când ara sau cara gunoiul?”

„Nu sunt vizate gazele de sist”

Reprezentantii companiei au raspuns solicitarii noastre, oferind clarificari cu privire la problemele ridicate de populatie.

Prospectiuni SA arata ca, pâna acum, in comuna Secuieni s-au incheiat 221 de conventii si 189 de intelegeri cu localnicii, iar in Odobesti, 89 de conventii si 148 de intelegeri.

„Inca de la inceputul proiectului, compania Prospectiuni a oferit toate detaliile cu privire la lucrarile ce vor fi desfasurate atât autoritatilor locale, prin intermediul unui memoriu tehnic, cât si localnicilor”, explica Ana-Maria Dragomir, specialist in comunicare. Ea afirma ca agentii firmei Prospectiuni SA „au discutat in mod direct cu utilizatorii terenurilor” si le-au oferit o scrisoare informativa cu privire la lucrari si datele de contact ale reprezentantilor companiei.

De unde vine, atunci, necunoasterea si nemultumirea? Panica provocata de ideea ca se repeta „cazul Pungesti” nu e justificata.

„Prospectiuni desfasoara aceste lucrari de achizitie a datelor geofizice in baza contractului incheiat cu clientul sau, SNGN Romgaz SA, ca parte a programului acestuia de explorare a resurselor de gaze naturale. Sub nicio forma nu sunt vizate gazele de sist”, arata Ana-Maria Dragomir. Prin urmare, deocamdata, singura problema e comunicarea, nu cea cu mass-media, ci aceea din zonele de explorare, unde nu toti agricultorii stiu ce se intâmpla si de ce niste „agenti” straini intra pe proprietatile lor.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014