Românii au pierdut ocazii importante de a protesta, in situatii in care miza era mult mai importanta, dar au iesit in strada pentru a cere schimbarea clasei politice intr-o situatie in care de vina este doar lacomia.
Cauza primara a tragediei de la „Colectiv” este ca un patron a dorit sa-si maximizeze profitul si a ignorat normativele PSI in vigoare. Ca a primit autorizare, ca nu a fost controlat, astea deja nu mai conteaza; când te hotarasti sa incalci o lege, iti asumi riscurile. Cu toate acestea, populatia a iesit in strada, identificând ca vinovat clasa politica. E drept, a si fost ajutata in acest sens de anumite forte ramase in umbra.
Totusi, ani de zile in care clasa politica a luat decizii in defavoarea populatiei au trecut si oamenii nu au reactionat. Nu au iesit in strada când Guvernul forta limitele Constitutiei instituind starea exceptionala la Pungesti pentru a proteja interesele unei companii private; nu au iesit in strada atunci când, pe baza unor sofisme, votul de la Referendum a fost intors, nu au iesit atunci când spitalele erau inchise pentru a reduce costurile sau când erau ciuntite salariile pentru ca clasa politica sa-si poata trage comisioane din construirea de stadioane in vârf de deal. In cazul de fata, situatia este cu atât mai ciudata deoarece se refera la o anumita apetenta a locuitorilor acestei tari de a ignora regulile si a transfera esecul personal in seama unor tapi ispasitori aflati la indemâna.
E drept, dupa cum spuneam, acest transfer de vinovatie a fost si ajutat de o seama de persoane „dezinteresate”. Pentru ca, in momentul in care o suma de indivizi, care la protestele pentru Pungesti, Rosia Montana sau pentru Referendum invitau lumea sa stea cumite acasa, cer, acum, populatiei sa iasa in strada, incepi sa-ti pui intrebari. De exemplu, cui folosesc aceste miscari de strada? Daca ne uitam pe revendicarile emanate de „strada”, avem o idee.
Ce cer protestatarii? Intarirea DNA, interceptari, desfiintarea imunitatii, vor ca poporul sa demita orice politician, oricând, interzicerea aliantelor politice dupa alegeri sau ridicarea imunitatii la simpla solicitare a procurorului. Toate la un loc indica faptul ca se doreste limitarea exercitarii Puterii de catre reprezentantii alesi si controlul acestora cu ajutorul Strazii si al Justitiei. Ceea ce, in realitate, nu este decât impunerea unei dominatii neconstitutionale a unor forte ramase ascunse, care vor sa guverneze prin interpusi, departe de orice control democratic.