Fermierii care au înregistrat pierderi la culturile înființate în această primăvară au termen până pe 1 septembrie pentru a depune înștiințările la primăria de care aparțin terenurile agricole.
Termenul este prevăzut într-un Ordin comun al Ministerului Agriculturii și Ministerului Afacerilor Interne prin care se modifică Regulamentul pentru gestionarea situațiilor de criză generate de secetă.
Despăgubiri și pentru culturile de primăvară, dijmuite de secetă
Până acum, intrase în interesul Ministerului Agriculturii doar culturile înființate în toamna anului trecut, însă, după numeroasele plângeri făcute de fermieri, au fost introduse și noi culturi ce vor fi evaluate de comisiile de specialiști. Mai exact, vor intra la evaluare culturile de primăvară, dar și culturile de lucernă, trifoi, cele pomicole, viticole și de hamei.
Sunt luate în calcul pentru acordarea de despăgubiri culturile agricole care au fost afectate în procent de peste 30%. Înștiințările scrise pot fi depuse până cel târziu 1 septembrie la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Despăgubiri de maximum 925 de lei / hectar
La începutul sptămânii, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se acordă ajutoare de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Bugetul alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 850 de milioane de lei, bani care ar ajinge la circa 34.400 de fermieri, pentru o suprafață afectată de aproape 1,16 milioane de hectare.
Astfel, un fermier afectat de secetă ar urma să primească un sprijin maxim de 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă. Banii vor fi achitați până la finalul lunii septembrie.