Ieri dimineata, in cea de a cincea zi de greva a cadrelor didactice, barajul de la Galbeni era supraaglomerat de pescari si undite. De multa vreme nu se mai vazusera pe pod atatea bete de undita pe metru patrat si atatia pescari. Se putea observa de la o posta ca nu erau profesionisti, ci niste amatori dornici de a-si ocupa timpul. Un timp liber insa „castigat” in conditii deosebite!
In marea lor majoritate, pescarii erau profesori din invatamantul bacauan, aflati in plina greva. Ici, colo si cate un elev venit sa-si sustina „proful”. Sa nu se inteleaga cumva ca am avea ceva cu cei care pescuiau, dar faptul ca printre pescari se aflau cadre didactice care ar fi trebuit la acea ora sa se afle in clasa, la catedra, predand alta materie decat „pescuitul”, ne-a lasat un gust amar. Pentru ca nu noi ne-am sesizat, ci locuitorii comunelor, care ne-au telefonat si ne-au spus ca profesorii lor sunt la pescuit in loc sa fie in scoala, in timp ce copiii lor stau aiurea pe ulitele satelor. Vremuri grele pentru invatamant, vremuri grele pentru profesori. Nu stim cat de mare a fost recolta, dar este cert ca nu numai pestii din lacul Galbeni si-au pierdut „libertatea” si viata, dar si profesorii si elevii au fost vaduviti, povestea cu recuperarile fiind cu adevarat o…poveste. O fi prins oare vreun profesor „pestisorul de aur”?
Greva profesorilor da in clocot
Pe de alta parte, ieri, dimineata, scolile au fost asediate de MeC si ISJ cu faxuri. Directorilor le erau formulate mai multe exigente: asigurarea securitatii scolilor supravegherea elevilor care vor sa vina la scoala asigurara unui orar special pentru cadrele didactice care nu adera la greva proiectarea programului de recuperare a orelor neefectuate. Zilnic, ISJ trebuie sa raporteze la MeC situatia existenta. La putin timp au intrat in derulare faxurile sindicale. Semnate de liderii nationali ale celor patru federatii sindicale, acestea cuprindeau doua comunicate si o scrisoare deschisa catre presedintele Traian Basescu. Intr-unul dintre comunicate se preciza ca, in urma negocierilor, singura oferta a Guvernului a fost indexarea, in doua transe, cu 8 la suta, a salariilor, in 2006. Liderii sindicalisti apreciaza ca, asteptata fiind cresterea preturilor la bunurile de consum si servicii, estimandu-se o rata a inflatiei de 7 la suta, cresterea reala a salariilor ar fi doar de 3,9 la suta. Organizatiile de sindicat din scoli erau invitate sa se pronunte asupra oportunitatii continuarii/incetarii grevei. In scrisoarea deschisa catre Presedinte, intre altele, se precizeaza: „Negocierile cu echipa guvernamentala desemnata de primul ministru al Romaniei, domnul Calin Popescu Tariceanu, au esuat. Reprezentantii Guvernului au respins categoric toate revendicarile legitime ale membrilor nostri de sindicat (…). Apreciem ca numai prin interventia prompta a Domniei voastre se poate stinge tensiunea sociala care macina sistemul si salariatii din acest domeniu «prioritate nationala» (…). Va adresam respectuoasa rugaminte de a ne acorda o audienta pentru a prezenta starea reala a sistemului de invatamant”.
Protestatarii au de trecut proba rabdarii
Greva din invatamantul romanesc va avea de trecut in aceste zile proba rabdarii si a fermitatii. Chiar daca formatiunile sindicale din Romania anunta o noua saptamana de greva, sunt tot mai multe cadre didactice care spun ca protestul acesta incepe sa-i coste prea scump, zilele pentru care nu vor fi platiti adunandu-se ingrijorator in perspectiva apropierii sarbatorilor de iarna. Un exemplu concret in acest sens sunt membrii de sindicat din invatamantul superior bacauan care au decis sa renunte la greva generala in favoarea grevei japoneze. „Cursurile care nu s-ar face din cauza grevei generale ar fi greu de recuperat”, a motivat Roxana Mironescu, lidera de sindicat din Universitatea Bacau. Mai ferme sunt deocamdata sindicatele din invatamantul preuniversitar. „In urma negocierilor desfasurate timp de doua zile intre reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant si echipa guvernamentala desemnata de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, singura oferta facuta de catre Guvern este aceea de a se acorda o indexare a salariilor cu 8 la suta in anul 2006, aceasta urmand a se realiza a in 2006″, se arata intr-un comunicat al SLI Bacau, semnat de Gheorghe Manole Chiriac, presedintele filialei. Acesta considera refuzul Guvernului Romaniei de a majora alocatia bugetara globala pentru educatie – „menita a asigura continuarea programelor reformei” – o „incercare de manipulare a opiniei publice”. In aceste conditii, anunta biroul operativ al SLI Bacau, salariatii din invatamantul judetului bacau sunt hotarati sa continue greva generala pe timp nelimitat, pana la „solutionarea favorabila a tuturor revendicarilor”. Scris de Dan MINDIRIGIU/Dumitru ISTRATE/Laura HUIBAN