Conducerea Liceului Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut recurge la o metoda inedita de combatere a absenteismului in rândul elevilor. Prof. George Gelu Petrache, directorul unitatii de invatamânt, spune ca aceasta metoda de informare a familiei este trecuta in regulamentul intern si a decis sa-i informeze astfel pe parinti, intrucât acestia vin rar pe la liceu sa se intereseze de situatia scolara a copiilor.
„Peste 80% din parinti lucreaza in agricultura si cresc animale. Aceasta este singura sursa de venit pentru ei si ii cred ca nu mai gasesc vreme sa mai treaca si pe la scoala. Cu unii dintre ei ma mai intâlnesc pe drum si le spun sa-si trimita copiii la scoala. Pe unii ii mira faptul ca fata sau baiatul nu sunt la ore, in conditiile in care ei stiu ca odraslele pleaca dimineata la cursuri.
Altii recunosc ca ii mai tin pe copii pe lânga casa si ii pun sa munceasca la animale sau la câmp, ca sa aiba din ce trai. Le explicam cât de important este pentru copii sa-si termine studiile, principala conditie pentru a atinge acest tel este prezenta la cursuri”, declara prof. George Gelu Petrache, directorul Liceului Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut .
O dau la pace cu postasul
Se intâmpla si situatii in care plicurile trimise de unitatea de invatamânt nu mai ajung la destinatar. Elevilor problema li se aduce la cunostinta faptul ca au depasit numarul de absente permise, iar parintii vor fi instiintati prin posta cu privire la prezenta la ore.
„S-a intâmplat de câteva ori sa aflu ca plicul trimis de noi nu a mai ajuns la destinatar, pentru ca elevii au fost pe faza si au cazut la intelegere cu postasul pentru a le da lor instiintarea trimisa de la scoala. In lipsa unei corecte informari, parintii s-au trezit la sfârsit de an scolar ca elevului i-a fost scazuta nota la purtare sau ca a ramas corigent la mai multe materii.
Tocmai de aceea subliniez ca este foarte important ca familia sa-si gaseasca timp sa mai treaca si pe la scoala sa vorbeasca cu dirigintele despre preocuparile propriilor copii”, spune directorul Petrache. In categoria elevilor problema intra si elevii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Profesorii de la „Elias” spun ca, in fiecare clasa, sunt câte cinci sau sase elevi care se regasesc in astfel de situatii. Ei au fost lasati in grija bunicilor sau a altor persoane, care nu se intereseaza despre cât si cum invata copiii.