19 noiembrie 2024

În restaurante s-a fumat ultima țigară

* majoritatea proprietarilor de restaurante si birturi sustin ca legea antifumat care a intrat in vigoare este buna, dar privesc cu ingrijorare viitorul imediat al propriilor afaceri

Legea care interzice fumatul în toate spatiile publice închise, dar si in parcuri, in preajma locurilor de joaca pentru copii, a devenit, de joi, 17 martie, operationala. Legea inca nu are norme de aplicare, dar pentru primii afectati de prevederile ei, proprietarii de restaurante si birturi, este deja clar ca aceasta le va afecta serios afacerile cel putin in viitorul apropiat, pâna se vor obisnui si românii cu noile conditii, aplicabile de altfel in 17 state europene. Cu satisfactie sau cu obida (depinde de partea cui te afli!), se poate consemna ca ieri s-a fumat, in restaurante, ultima tigara la masa lânga ceasca de cafea sau lânga paharul de vin. De acum incolo, un asemenea gest va atrage amenzi usturatoare, care pot ajunge si la 15.000 de lei sau la inchiderea localului.



Cine crede ca doar localurile cu staif vor fi scutite de neplacerile create de o lege care interzice fumatul in spatiile publice se poate insela. Satisfactia nefumatorilor si chiar a unora dintre proprietarii de localuri si cluburi vizavi de noile prevederi sunt umbrite in cazul celor care deruleaza afaceri in domeniu de perspectivele imediate ale acestora. O cafea sau un pahar de vin – spun fumatorii – trebuie musai acompaniate de o tigara, iar o petrecere fara fumat este intotdeauna ca nunta fara lautari. Localurile de lux au, insa, avantaje nete fata de bodegile mici.

 

Unul dintre cele mai avantajate restaurante bacauane din punctul de vedere al locatiei poate fi considerat Green Park, deschis in mijlocul Parcului Cancicov, cu o terasa generoasa, care vara face toti banii. Interzicerea fumatului in restaurant ii pune, insa, si aici pe gânduri pe proprietari. Elena Elisei si Ghita Dospinescu sunt net de partea noii legi. „Este o lege bine-venita – spune Elena Elisei. Chiar daca aveam salon separat pentru fumatori, la nefumatori tot isi mai aprindea câte un client tigara. Acum va fi aer curat peste tot”.

La fumat, pe terasa, infofoliti in paturi

Si la Green Park, pentru fumatori este deschisa terasa restaurantului, dar la vreme de iarna altele sunt acolo conditiile. De aceea – spun proprietarii -, se cauta deja o solutie pentru amenajarea unui spatiu special, pe terasa, pentru fumatori. „Ne gândim – ne-a declarat Elena Elisei – la un spatiu inchis, incazit cu radiatoare si chiar prevazut cu paturi, pentru ca si acolo clientii sa se simta bine. Pret de câte o tigara”.

La solutia cu paturi pe vreme racoroasa s-a gândit si proprietarul Resturantului Cribs, din Piata Centrala, Cristian Bunea. „Noua lege e o intrare in normalitate – spune patronul elegantului pub. Nu poti sa te dai european si sa traiesti pe lânga valorile europene. O sa fie mai greu pâna ne obisnuim, iar tot invatul are si dezvat. E bine si pentru sanatatea tuturor, fumatori sau nefumatori, dar si pentru intretinerea spatiului unui restaurant. Iar pentru cei care nu pot rabda fara tigara, avem o terasa frumoasa, unde pe timp mai racoros punem la dispozitie si paturi, dar unde vom aduce si aparate de incalzit”. Cristian Bunea mai spunea ca chiar in prima zi a noii legi s-a si confruntat cu refuzul unui client care era fumator. Dar astfel de situatii nu-l sperie. Ieri, când am ajuns la el, proprietarul de la Cribs tocmai confectiona placute avertizoare cu „Fumatul interzis”. In plus, spunea proprietarul, a si ozonificat un pic atmosfera din local, pentru ca cei care intra acolo sa vada ca este o schimbare.

Este tigara lipita de ceasca sau de pahar?

Cristian Bunea este si seful Legatului Moldova al Ordinului European al Cavalerilor Vinului si, pe deasupra, si somelier in propriul restaurant. Pentru proprietarul de la Cribs vinurile mai au putine secrete sau deloc. Este tigara o atât de buna prietena cu ceasca de cafea sau cu paharul de vin? Cristian Bunea, fost fumator pâna de curând, spune din prima: Nu! „In cel mai rau caz – a precizat seful Legatului Moldova -, se poate asocia tigara cu vinul sau cafeaua dupa ce au fost consumate. Si nu orice tigara, ci eventual un trabuc sau o tigara de foi. Dar si atunci sunt anumite reguli de degustare a vinului, de regasire a unor arome. Si, apoi, tigara de astazi nu mai are nimic din ceea ce a fost tutunul odata. Acum e tratat, ca mai toate alimentele pe care le cumparam din comert.” Inteleg ca nu mai poti savura un vin bun cu damful de tutun in nas, iar cafeaua are si ea ritualurile ei, care nu presupun tigara.

Legea e lege, dar clientii au motoc

In Restaurantul Cerbul, din zona Cremenea, am stat acum aproape doua luni de vorba cu Petrica Moldovan, proprietarul sau, tot pe tema legii antifumat. Pe usa localului atunci inca era afisat specificul acestuia, adica „local pentru fumatori”. Ieri l-am vizitat din nou. Amenajat in stil rustic, in resturantul Cerbul se poate mânca bine, se pot bea un vin bun ori o bere de calitate. Toamna, mustariile organizate acolo sunt deja foarte cunoscute si apreciate. Dar, clientela restaurantului este formata preponderent din oameni care asociaza unei cafele, unui pahar si câte o tigara. Din acest motiv, Petrica Moldovan era inca de atunci ingrijorat de noua lege. Aceasta e clientela, aceasta e afacerea!

Acum lucrurile s-au mai schimbat. Adica afisul cu „local pentru fumatori” a fost mutat pe terasa. Dar ingrijorarile mai persista. Chelneritele spun ca nu stiu cum vor proceda in caz ca vreun client e recalcitrant si nu respecta legea. Pe masa nu mai sunt scrumiere, dar clientii sunt oameni si oameni. La cine vor apela, in asemenea cazuri chelnerii? Numai la politia locala – spun cunoscatorii. In rest, amenzi pentru nerespectarea legii pot aplica doar politia, jandarmii, inspectorii Unitatii pentru Situatii de Urgenta (pompierii) si cei de la Protectia Consumatorilor.

Sanctiunile sunt drastice

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 de lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 de lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pâna la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Iar savârsirea unei noi contraventii prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 de lei si cu sanctiunea complementara de închidere a unitatii.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014