23 decembrie 2024

În repejiunile Iordanului

Nu s-au risipit, sub firmamentul Bisericii, vibrațiile cânturilor praznicului Nașterii și nici cele ale Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, când, iată, suntem încurajați a ne opri câteva momente, spre a drămui sufletește, în tremur de frison duhovnicesc, înțelesul și melosul unui triptic de sărbători: Botezul Domnului, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Duminica începutului de An calendaristic. Pentru a limpezi taina Iordanului, care astăzi pe de-a-ntregul ni se arată!

Ne aflăm la sfârșitul ciclului de sărbători calendaristice începute la Crăciun. Ne găsim, ancorați fiind în cele ale timpului purtător de sfințenie, dintr-o dată, în momentul când Cel căruia I-am prăznuit de curând Nașterea a împlinit ca la 30 de ani (Luca3, 23). Suntem la vremea în care Mântuitorul se descoperă în deplină maturitate și în intervalul când, prin actul Botezului, pășește în viața publică, începându-Și propovăduirea, slujirea, misiunea-I trupească ce va dura aproximativ trei ani și jumătate. Nu întâmplător, Tradiția oferă acestui Praznic supranumele de Bobotează sau Arătare ( în lb. greacă Epifania- επιφάνεια – descoperirea, revelarea Domnului). Spre a putea noi înțelege faptul că la Sărbătoarea Domnului, în apele Iordanului, ni Se destăinuie în chip vădit, de Sus, prin revelație dumnezeiască, Taina Prea Sfintei Treimi, dar și faptul că Iisus, Care își începe propovăduirea, este Fiul lui Dumnezeu, mărturisit de Sfântul Ioan Botezătorul (Ioan 1, 29-34), de glasul Dumnezeu – Tatălui din ceruri: „Acesta este Fiul Meu Prea Iubit, întru care am binevoit” (Matei 3,17) și de pogorârea Duhului Sfânt în chip de porumbel. Se revelează, pentru prima dată în istoria mântuirii, faptul că tot cosmosul, întreg universul este reînnoit, refăcut, prin prezenţa mântuitoare, binefăcătoare şi dumnezeiască a lui Hristos. De aceea și  Botezul Domnului devine temelie a botezului nostru. Căci, ne botezăm spre viaţă nouă, curăţindu-ne de tot păcatul, inclusiv de cel strămoşesc. Totul vizează o restartare, o refundamentare a vieţii și un nou început. Suntem invitați, murind și înviind, să primim pe Duhul Cel Sfânt.



Umbra din lumina acestor zile este  Sfântul Ioan Botezătorul. Omul aspru, locuitorul pustiului Iordanului, acolo unde cu greu crește firul de iarbă, ce se hrănea doar cu lăcuste și cu miere sălbatică și umbla îmbrăcat într-o piele de animal. Omul, aspru cu sine, care poate fi confundat cu un înger…

De Bobotează asta se întâmplă, un om îngeresc se întâlneşte cu Dumnezeu, pentru ca omul să devină ca Dumnezeu.

 

Inspector scolar,

  1. prof. dr. Adrian Alexandrescu

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img