Administratia bacauana recidiveaza in dispretul fata de persoanele cu dizabilitati. In loc sa le achite indemnizatia restanta, le-a trimis o brosura electorala. Ca sa respecte legea, iar acesti oameni sa aiba cu ce-si cumpara alimente si medicamente, era nevoie de 140.000 de lei.
Persoanele cu handicap nu au primit, in luna martie, intreaga suma pe care le-o datora Primaria Bacau ca indemnizatie de insotitor. In schimb, au primit un pliant, de fapt o carticica, privind investitia in Spitalul Municipal Bacau: "Mi l-a agatat in clanta usii. E un pliant frumos, pus intr-un plic deosebit, cu toarta. E tiparit pe hârtie lucioasa, colorata, cum era pe vremuri Neckermann-ul! Pentru ca sa tipareasca asa ceva a avut bani, dar pentru indemnizatia noastra, nu? Romeo Stavarache scrie, in pliant, ca a facut spitalul 85 la suta cu banii nostri si 15 la suta cu bani de la Bucuresti. Pai, cum l-ai facut tu, daca e din contributia noastra? Singur se contrazice", arata Margareta Sandu, nervoasa. Are 51 de ani si sufera de un handicap neurologic. Din 520 de lei, suma care trebuia platita de Primaria Bacau, femeia a primit doar 300 de lei, in martie. "Vine si Pastele, dar nu-l intereseaza. Noi suntem vai de capul nostru, nu avem bani sa ne luam medicamente, si el ne trimite brosuri? Cica persoanele cu handicap au drepturi, ca România a semnat «Conventia internationala». Care drepturi? In Anglia, nu platesc chirie, au tot felul de facilitati, iar noi nici indemnizatia nu o primim!" Guvernul a achitat integral ajutorul, 293 de lei, insa Primaria Bacau a virat doar 300 de lei/persoana, in loc de 520. "Eu sunt sub tratament, am si copil mic, e foarte greu! Nu am voie sa intrerup tratamentul, iar a doua oara, Casa de Asiguri nu mi-l mai aproba. Am imprumutat bani, dar nu stiu cât voi mai gasi", explica Cristi Husanu. Barbatul e intrigat de faptul ca altii primesc cupoane, prime, pachete, iar cei care sunt intr-o situatie grava si au mai mare nevoie de sprijin sunt ignorati de autoritati. "Altor pensionari le-au trimis cupoane valorice de 100 de lei, iar noua, nici macar dreptul stabilit prin lege nu ni-l dau, acuza Cristi Husanu. Acum au cheltuit pe pliante. Vad ca prioritare sunt actiunile publicitare, nu oamenii."
„Am dat 20 de milioane pe RMN”
Nu e prima oara când Primaria Bacau incalca drepturile persoanelor cu dizabilitati. In 2011, beneficiarii Legii 448 nu si-au primit indemnizatia timp de cinci luni. "Ne-au trimis scrisori acasa, cum ca de vina e Ministerul de Finante si ca primaria nu are bani. Nu are bani? Chiar ne considera prosti?", intreaba oamenii, revoltati. In municipiul Bacau, exista 620 de persoane cu handicap beneficiare de indemnizatii. "Am ramas putini pentru ca anul trecut au facut foarte multe controale si unii si-au pierdut gradul, iar altii s-au suparat, starea lor s-a agravat si au murit.. Eu am avut noroc, doar am paralizat", arata Margareta Sandu, care are un handicap neurologic, iar din toamna, si scleroza in placi. "Ce conteaza ca mi-au platit indemnizatia dupa jumatate de an? Stiti ca eu am dat 20 de milioane, pe RMN, la Iasi? Primaria nu respecta legea", acuza femeia. Dana Titaru, director adjunct al DGASPC, arata ca "orice primarie trebuie sa-si prinda in buget, la inceput de an, banii necesari achitarii salariilor asistentilor personali sau a indemnizatiilor de insotitor, dupa caz." Orice primarie, cu atât mai mult cea care e capitala judetului: "Având in vedere ca e resedinta de judet si ca anul trecut s-a confruntat cu probleme, Primaria Bacau ar fi trebuit sa-si prevada suma necesara achitarii acestor drepturi. E o grea lovitura pentru persoanele cu dizabilitati. Banii acestia le permit sa supravietuiasca, nu sa traiasca decent." Valoarea indemnizatiei este de 525 de lei, dar primaria a achitat doar 300 de lei. Pentru a plati integral indemnizatia celor 622 de persoane, pe luna martie, era nevoie de 140.000 de lei. Bani pe care, Primaria Bacau, iata, i-a avut, dar i-a folosit in alte scopuri, mai exact, in brosuri electorale.
Nascut, crescut si umilit in Bacau
Cei care au avut nesansa sa se nasca cu o dizabilitate sau sa o dobândeasca ulterior abia isi duc zilele de la o luna la alta. Ca s-au nascut in Bacau a fost, se pare, al doilea nenoroc. Suferinta le da dreptul, acestor oameni, sa fie revoltati pe o administratie care ii trateaza nu cu omenie si intelegere, ci cu dispret. Conform legii, personele cu handicap grav primesc in jur de 850 de lei, ajutorul plus indemnizatia, iar din aceasta suma trebuie sa se hraneasca, sa se imbrace si sa cumpere medicamente: "Scrie pe reteta ca avem compensare 100 la 100, dar când te duci la farmacie, daca vrei medicamentele straie, pe care le-ai luat pâna acum, trebuie sa dai o gramada de bani." Administratia locala isi imagineaza, poate, ca persoanele cu dizabilitati de soarta carora raspunde pot lua medicamentele pentru luna aprilie in mai sau iunie. Mor zece intre timp? Contabiliceste, asta inseamna ca, in 2012, va plati doar 610 indemnizatii.
Silvia Patrascanu
Banii publici, folositi la decontarea brosurilor, pliantelor sau scrisorilor electorale
In ultimii ani, administratia Stavarache si-a facut un obicei din a transmite scrisori, felicitari sau pliante bacauanilor. Fie ca vorbim de campanii electorale sau de sarbatori legale, municipalitatea bacauana a cheltuit sume de ordinul sutelor de mii de lei pentru fabricarea acestora. In urma cu exact un an, cu prilejul Pastelui, administratia Stavarache a distribuit in judet, dar si in municipiul de resedinta, sute de mii de scrisori politice, insotite de felicitari pascale. Acestea erau iscalite de primarul Stavarache, respectiv de parlamentarul PNL Ionel Palar. Cele 60.000 de felicitari produse i-au costat pe bacauani 600 de milioane lei vechi, banii intrând in conturile tipografiei Inter Print, aflata in proprietatea consilierului local PNL Lucian Ciubotariu. In ultimii ani, aceasta din urma si-a ingrosat conturile cu miliarde de lei vechi de pe urma materialelor electorale realizate de administratia Stavarache. Scrisorile distribuite anul trecut de primarul Stavarache musteau de invective la adresa PSD, partid cu care edilul bacauan se afla astazi intr-o confortabila alianta politica – USL (n.r. – vezi articol: “Primaria si politicienii Bacaului au cheltuit zeci de mii de euro pe felicitari electorale de Paste”).
Pliantul electoral cu Spitalul Municipal a costat, de asemenea, alte câteva zeci de mii de lei noi. In realitate, costurile sunt mult mai mari, ele fiind “umflate” de cheltuielile legate de productia publicitara a materialului electoral, de cheltuielile cu distributia si, nu in ultimul rând, de cele cu tiparirea pliantului.
Lucian B.