Credinciosii ortodocsi de pe tot cuprinsul Bacaului au venit vineri in numar mare in lacasurile de cult ca sa retraiasca ultimele clipe din viata lui Hristos-Omul. Ultima denie din Saptamâna Patimilor s-a incheiat cu rugaciunile din Vinerea Mare, momente liturgice care readuc in inimile credinciosilor sacrificiul Mântuitorului.
Dis-de-dimineata, preotii au scos in fata altarului Sfântul Epitaf, sau Sfântul Aer, o icoana pictata pe pânza ce reprezinta punerea in mormânt a Domnului. Acesta a fost asezat pe o masa, in fata Sfintei Cruci, pentru ca toti credinciosii sa poata sa se inchine si sa treaca pe sub el. La venirea serii, crestinii si-au unit glasurile in cântec, savârsind Prohodul Domnului.
Aceasta denie cuprinde o serie de cântari impartite in trei stari care exprima durerea pentru rastignirea si moartea Mântuitorului, lucrare liturgica alcatuita la sfârsitul secolului al VIII-lea si atribuita imnografului bizantin Iosif Studitul.
La final, in cântari de ingropaciune si cu lumânari aprinse in mâna, toti cei prezenti l-au petrecut pe Hristos spre mormânt, inconjurând bisericile, purtând Sfântul Epitaf ca pe trupul Mântutorului.
„Astazi ne intristam, privind spre Patimile Domnului, pentru ca mâine (sâmbata seara – n.a.) sa ne bucuram si sa cântam «Hristos a inviat!»” a spus, in cuvântul sau de invatatura, parintele Petru Dinu, preot-paroh al Bisericii „Invierea Domnului” din Bacau.
[wonderplugin_gallery id=”212″]