E greu de stabilit un relief de prima marime în cazul preocuparilor lui Ioan Murariu (1937-2011) pe taram istoric, pentru ca a trait cu aceeasi pasiune toate domeniile abordate. Daca luam în seama în cate editii si variante au aparut dictionarele lui de termeni istorici si de arhaisme (numai în anul 2000 a tiparit doua astfel de lucrari, la editurile „Plumb“ si „Grigore Tabacaru“), trebuie sa-l consideram unul dintre lexicografii importanti; daca judecam ultima sa carte, „Monografia comunei Cristinesti din judetul Botosani“ (2011), scrisa împreuna cu doctorul în etnografie Angela Paveliuc-Olariu, dupa „Istoria comunei Cristinesti“ (2005) si, mai înainte, „Istoria satelor Cristinesti, Damileni si Dragalina (judetul Botosani)“, ambele de Ioan Murariu, suntem datori sa-l asezam între monografii localitatii natale si ai satelor din jur; daca citim atent „Ghidul de oras – Bacau“ (coautor, dr. Nicu I. Aur; 1992), descoperim un foarte bun cunoscator al urbei care l-a adoptat din 1967. Sirul performantelor nu s-a încheiat: teza de doctorat (1979) despre comertul intern al Moldovei în secolele XVIII-XIX îl plaseaza printre specialistii redutabili într-un domeniu care cere migala si putere de sinteza, iar cele „100 de marturii istorice din documente si cronici“ (2007) ne îndeamna sa-i fim recunoscatori pentru apropierea de trecut nu prin verbiaj ori tirade, ci prin forta argumentului scris. De altfel aceasta colectie a fundamentat penultima sa lucrare, „Paleografie chirilica romaneasca (cu un album de documente)“ (2010), care ne întoarce spre primii sai pasi în cariera didactica: între 1967 si 1974, la Institutul Pedagogic de 3 Ani din Bacau, i-a initiat pe studenti în „Stiintele auxiliare ale istoriei“.
Am lasat intentionat la sfarsit „Istoria Tinutului Herta pana în 1940“ (1997; 2010), pentru ca s-au spus despre aceasta lucrare vorbe dintre cele mai frumoase si, desigur, meritate.
Din tot ceea ce a scris Ioan Murariu, razbate constant filonul romanismului autentic, concept pe care l-a promovat cu consecventa si curaj. Tenace, împrumutand ceva din sobrietatea si nobletea documentului, istoricul bacauan si-a construit, fara sa stie, aura majora a specialistului. I-am ramas dator cu un interviu despre „Paleografie…“ si cu o întampinare pentru ca Spitalul Judetean Bacau sa revina la numele de „Pavel si Ana Cristea“. Oricum, generatia sa îl numara printre reprezentantii de seama. Tinerii ar trebui sa învete de la ei voluptatea întoarcerii în trecut, adica bucuria întalnirii cu documentul arhivat într-un manuscris, o tiparitura sau chiar într-un cuvant.
Ioan Danila
P.S.: Duminica, 6 nov., la ora 9,30, si joi, 10 nov., la ora 9,45, TV Bacau va difuza în reluare interviul cu Ioan Murariu, înregistrat la 21 nov. 2010.