Când l-am vizitat ultima oară, în 2015 (fotografia de alături am realizat-o în 28 septembrie 2014), îmi cerea senin să ne pregătim de centenar.
Pe 16 mai împlinise 96 de ani şi aproape că uitase să-şi dedice încă un epitaf. N-avea de unde să ştie că oricât ar întoarce cele două cifre, de la o loterie aparent reversibilă, tot la 96 ajungi; prag de netrecut.
Pe 9 decembrie – prima cifră, nu? -, „cântăreţul stelelor din vis”, cum s-a autonumit, a plecat la ceruri. Ne-a lăsat o operă rotundă: teatru (unele piese i-au fost jucate pe scene de primă mărime ale ţării, cu actori pe măsură), proză, poezie, reportaje, aforisme.
Ne-a mai delegat să avem grijă de biblioteca, arhiva şi obiectele care i-au întovărăşit scrisul, aflate acum într-o sală a Şcolii din Căuia, comuna Dealul Morii. Georgiana Ciobotaru, studentă la P.I.P.P. şi educatoare în satul natal al scriitorului, va avea grijă să le aşeze într-un aşteptat muzeu măcar pentru că lucrarea ei de licenţă se numeşte „Literatura (pentru copii) a lui Vasile Iosif”.
Preotul Vasile Lăcătuşu va amenaja un punct memorial în incinta bisericii, iar primarul Vasile Savin şi cadrele didactice din sat vor dori, suntem siguri, ca şcoala să-i poarte numele. Doar aşa autoportretul datat „Răspochi (Căuia), 16 mai 2008” devine real: „pe drumul vieţii, oricât de greu,/am fost învingător, mai mereu,/ca modest aed al timpului meu”.
Vasile Iosif – o complexă emblemă a spiritului creator de pe Valea Berheciului.