Se ingemaneaza doua dimensiuni ale firii creatoare cu care s-a afirmat basarabeanul (s-a nascut la Balti, in 1937), ieseanul (a urmat Scoala Normala "Vasile Lupu" si apoi Facultatea de Filologie la „Al.I. Cuza“) si bacauanul Ion Nuta. In aceasta ultima ipostaza este inregistrat, din 1993, ca profesor la actuala Universitate „Vasile Alecsandri“, unde a predat dialectologia romaneasca pana acum cativa ani.
Lingvistul si istoricul literar s-au aflat in permanenta concurenta, iar daca luam in seama intinsele studii introductive, cu observatiile de natura filologica, avem in fata si un bun editor. De fapt cred ca eticheta cea mai potrivita este Ion Nuta – filologul.
Ca dialectolog, ne-a lasat un „Chestionar dialectal“ (1969), un „Dictionar de termeni viticoli“ (1989) si valoroase contributii la realizarea a doua lucrari capitale pentru identitatea romaneasca: „Noul atlas lingvistic al Romaniei. Moldova si Bucovina“ (1987) si „Tezaurul toponimic al Romaniei“ (1991-1992). Ar trebui adaugate aici pledoariile editoriale pentru istoria adevarata a limbii romane si pentru romanismul idiomului basarabean.
Istoricul literar si editorul Ion Nuta a facut sa ne bucuram azi de „Scrierile alese“ ale Matildei Cugler-Poni (1971), de opera stiintifica a lui Al. Lambrior (1976), ca si de „Mite. Balauca“ (de Eugen Lovinescu, 1980) si de „Scrierile“ lui Al. Mateevici (1989). In 2005, a publicat la Bacau doua volume din creatia literara si lingvistica a lui Titus Hotnog. Editura „Egal“ a convins foarte repede Ministerul Culturii ca merita sa-i acorde sprijinul financiar pentru a le tipari si a face astfel cunoscuta proza de valoare si studiile ligvistice ale unui filolog interbelic.
Despre Ion Nuta au scris, laudativ, atat critici si istorici literari, cat si lingvisti, printre care Z. Ornea, Al. Piru, Serban Cioculescu, Ion Buzasi, M. Ungheanu, Ioan Holban, G. Munteanu, st. Giosu s.a.
La Institutul de Filologie Romana „Al. Philippide“ din Iasi, unde a fost cercetator stiintific principal dr. (echivalent cu prof.univ.dr.), a lasat – din 18 febr. 2011 – modelul de profesionist desavarsit, iar cadrele didactice de la Facultatea de Litere din Bacau si ultimele serii de absolventi pastreaza imaginea unui profesor devotat total cauzei limbii romane.
Ioan Danila