10 ianuarie 2025

ÎN MEMORIAM domnul doctor Gelu Țilea

Pe data de 17 august 2020 a trecut la cele sfinte unul dintre oamenii remarcabili ai chirurgiei pediatrice românești și un reper în dezvoltarea medicinei și chirurgiei pediatrice băcăuane – domnul doctor Gelu Țilea. Chirurg și ortoped pediatru eminent, elev al profesorului Economu, întemeietor al Serviciului de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică Bacău (prima secție non-universitară de acest tip din țară), domnul doctor Gelu Țilea a fost unul dintre cei puțini aleși să contureze și să definească chirurgia pediatrică românească în perioada modernă.

S-a născut pe 21 iunie 1935, în comuna Blăgești, pe atunci în județul Tutova, cu capitală la Bârlad într-o familie de învățători cu 5 copii. Mama Atena, neam de grecoaică, de la care a moștenit o memorie prodigioasă și o oratorie de excepție, tatăl, Ștefan, răzeș moldovean, de la care a moștenit o tenacitate și o perseverență deosebită.



Urmează cursurile elementare la Școală Generală din comună, sub îndrumarea tatălui, și apoi Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad (înființat în 1846, al 4-lea cel mai vechi liceu din Moldova și Țară Românească, după cele de la București, Iași și Craiova). Amintirile, extrem de plăcute ale domnului doctor din acea perioadă, sunt urmate de cele ale războiului, cu decesul tatălui, și ale ocupației rusești, plină de atrocități. În 1953 începe studiile de medicină la Institutul de Medicină și Farmacie Iași pe care le termină cu brio în 1959. Este o perioadă plină de efervescență creatoare, în ciuda timpurilor dificile, în care, pe lângă studiul asiduu, doctorul își găsește timp să fie sufletul grupei de teatru de amatori „Seringă” a Facultății de Medicină. „Dacă ar fi profesat teatrul ar fi fost în cercul marilor genii ale teatrului comic  românesc în perioada ’65-’80. Dar el s-a devotat sănătății copiilor și chirurgiei pediatrice”, spunea despre el domnul profesor Gabriel Ionescu.

Rezultatele obținute în timpul facultății i-au permis repartizarea directă, fără stagiu la țară după absolvire, la Sanatoriul Balnear Gura Ocniței. Ulterior, prin concurs, ajunge intern în Clinica de Chirurgie și Ortopedie pediatrică „Caritatea” din Iași, fiind un elev apreciat al profesorului Economu. În mod normal ar fi trebuit să aibă o carieră universitară, însă circumstanțele vieții au împiedicat acest lucru și ajunge medic specialist de chirurgie în spitalul Botoșani.

În 1975, la 40 de ani, domnului doctor Gelu Țilea i se propune, de către prof. Nae Niculescu, înființarea și preluarea șefiei primei secții non-universitare de chirurgie pediatrică din țară – în Bacău. Secția este inaugurată la 6 iunie 1975, este inițial subordonată serviciului de chirurgie generală, condusă la acel moment de dr. Gheorghe Popovici 2, însă în scurt timp devine de sine stătătoare, complet independentă.

De la stânga la dreapta: dr. Mircea Blănaru, dr. Gelu Țilea, dr. Veringă Spiridon (2002)

Treptat reușește crearea unei echipe de valoare de medici chirurgi și ortopezi pediatri, și amintim aici de dr. Spiridon Veringă, dr. Mircea Blănaru, dr. Gabriel Aprodu (ulterior profesor la Clinică Sf. Maria Iași), dr. Gheorghiu, dr. Tică Constantin (ulterior profesor la Clinică de Chirurgie  pediatrică Constanța), dr. Ștefan, dr. Mihail Babin și lista poate continua cu generația următoare din fac parte și eu. A condus Secția de Chirurgie Pediatrică peste 25 de ani, cu rezultate remarcabile, salvând mii de vieți și destine ale unor copii bolnavi, care s-au întâmplat să aibă nevoie de talentul său chirurgical, de perseverență și determinarea sa deosebită de a face bine.

Dintre cei 3 copii ai săi – Vladimir, Bogdana și Ioana – doar față mijlocie, Bogdana, a urmat urmat o carieră medicală – fiind actualmente medic radiolog la Spitalul Robert-Debré din Paris. Are 4 nepoți, de care era foarte mândru, 2 dintre ei în Nouă Zeenlanda.

dr. Țilea și dr. Blănaru (1979), în sala de operații

L-am cunoscut pe domnul doctor Gelu Țilea inițial ca tatăl colegei mele, Bogdana Tilea, însă, ulterior, am fost atât de captivat de personalitatea sa puternică, fascinantă, încât toate stagiile de vară din timpul facultății le-am petrecut numai în Secția de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență Bacău, iar alegerea specialității de chirurgie și ortopedie pediatrică a fost ceva natural. Avea o capacitate deosebită de a stârni și alimenta curiozități, de a provoca mental, chiar dacă uneori neortodox, dar cu rezultatul infailibil de a duce rigurozitatea medicală la extrem din partea celor dispuși să facă acest lucru. A fost pentru mine un adevărat mentor, care mi-a creionat și influențat profund destinul.

Alături de toți cei care l-au cunoscut cu adevărat, care au apreciat umorul său nestăvilit, oralitatea demnă de Cicero, dragostea și devotamentul total pentru îngrijirea copiilor bolnavi, verticalitatea sa, deplâng trecerea în neființă a celui care a fost dr. Gelu Țilea. Suntem alături de famila îndurerată, de dna dr. Dana Țilea, de copii și nepoți.

Dumnezeu să îl ierte!

Dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, șef Secție Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Spitalul Județean Urgență Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img