Un mare magister nu se uită niciodată. Profunzimea vocației sale didactice, dublată de cultura impresionantă și de rigurozitatea științifică marchează pentru totdeauna destinul discipolilor săi. Pentru generații întregi de foști studenți ai Facultății de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, conf. univ. dr. Emilia Munteanu a fost și rămâne un model, întruchiparea însăși a profesorului ideal. Îmbinând în chip strălucit generozitatea intelectuală, discreția, exigența și blândețea, reușea să îi convingă pe toți cei din jurul său că echilibrul, încrederea în propriile forțe și autodisciplina te ajută să îți îndeplinești orice vis.
O susținătoare recunoscută și neobosită a filologiei francofone, decorată de primul ministru al Franței, care i-a conferit, în anul 2003, gradul de cavaler al Ordinului Palmelor Academice, prestigioasă distincție acordată pentru serviciile aduse culturii franceze, conf. univ. dr. Emilia Munteanu, a fost o profesoară vizionară. Iubită enorm de studenții cărora le-a împărtășit tainele profesiei didactice, ea i-a încurajat să creadă, chiar și în anii în care învățământul românesc a traversat perioade de grea încercare, că o viață dedicată celorlalți, din pasiune pentru cunoaștere și din iubire față de semeni, merită orice sacrificiu.
Preocupările sale științifice au privilegiat întotdeauna teatrul:Tant qu’on est vivant, tout est prétexte à… théâtre. Cercetările sale consacrate istoriei teatrului și fenomenului teatral contemporan (Communion et communication sur la scène tardivienne – 2003, Le phénomène théâtral au XIXe siècle – 2005, Éléments pour une sémiologie du théâtre – 2005, Voix de la polyphonie théâtrale au XXe siècle – 2007, Le FLE entre la scène et la société – 2016), precum și cele peste 50 de studii, care tratează teatrul din diferite perspective, ilustrează complexitatea exegezelor sale, elogios receptate de către specialiștii în domeniu. Mai mult decât un obiect de studiu, teatrul a reprezentat pentru conf. univ. dr. Emilia Munteanu o pasiune, un mijloc de comunicare, de explorare a profunzimilor sufletului omenesc, de apropiere de semenii săi pe care i-a învățat să descopere și să iubească necondiționat această artă. A fost coordonatoarea întâlnirilor teatrale francofone, Les folies théâtrales, a Festivalului Internațional de Teatru francofon organizat la Bacău, a trupelor de teatru francofon Pourquoi pas? (Colegiul Național „Dimtrie Cantemir”, Onești) și De quoi s’agit-il? (Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău).
Om de mare ținută morală și intelectuală, conf. univ. dr. Emilia Munteanu a fost profesorul nostru, al tuturor! Pe unii i-a învățat limba franceză,i-a călăuzit cu răbdare în primii pași ai profesiei de dascăl, altora le-a deschis drumul spre teatru, colegilor săi mai tineri le-a revelat, fără emfază, valoarea unei vieți trăite frumos, discret, vertical în slujba unei profesii de suflet.
Adieu, Professeur, nous ne t’oublierons jamais!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.