4 ianuarie 2025

”În mandatul meu, locuitorii din Sărata vor beneficia de toate facilitățile secolului al XXI-lea”, spune Elena Prisecaru, candidat PNL la primăria Sărata

Elena Prisecaru este o fire neobosită, care tot timpul caută soluții. Ambițioasă și hotărâtă, nu se plânge, nu invocă scuze, și nu abandonează. Este implicată într-o multitudine de proiecte, iar cele mai dragi îi sunt cele care-i au în prim plan pe copii. Pentru ei a organizat o multitudine de concursuri. Și tot copiii din comună au fost principalul motiv care a determinat-o să ia decizia de a înfrăți Sărata cu localitatea Azano – Decimo – Pordenone, din Italia.

Doamna Prisecaru, ați decis să vă implicați activ în politică. Sunteți consilier local și candidați la primărie. De unde vine această hotărâre?



Politica reprezintă, în mod evident, un mijloc prin care poți face bine comunității în care trăiești. Iar eu sunt genul de om care se implică, care încearcă să coaguleze energii pentru un scop comun. Mi-aduc aminte cum, în 2004, am fost unul dintre susținătorii ideii de reînființare a comunei Sărata și am alergat mult atunci să-i convingem pe oamenii din comuna Nicolae Bălcescu să voteze pentru reînființarea comunei noastre. Da, sunt consilier local și mă poziționez clar împotriva deciziilor administrației locale care nu sunt în concordanță cu nevoile locuitorilor comunei Sărata. Pot spune că sunt un adversar al actualei conduceri, pentru că foarte multe dintre deciziile care se iau la primărie servesc doar interesele unora, nu pe cele ale majorității comunității.

Înțeleg că problemele din Sărata nu sunt deloc puține.

Așa este. Ne confruntăm cu foarte multe probleme, dar cea mai mare dintre ele o reprezintă apa potabilă, pentru că rețeaua este subdimensionată. Este un lucru îmbucurător că în ultimii ani s-a construit mult, pentru că familii tinere aleg să se stabilească aici, dar această problemă devine din ce în ce mai mare, pe zi ce trece. Mai ales vara, cei din vale au apă, cei din deal mai puțin. Și aici am identificat o soluție deloc complicată: construcția unui rezervor de apă, pentru că în zona noastră sunt foarte multe izvoare, cu ajutorul fondurilor europene. Am ridicat de nenumărate ori această problemă în Consiliul Local, dar mereu ni s-a spus că nu se acordă fonduri pentru că suntem o comunitate mică. Este total neadevărat, o minciună. Adevărul este că actuala conducere a primăriei nu se implică și nu dorește rezolvarea acestei probleme.

Sunteți, cum se spune, în coasta Bacăului. Faptul că multe familii aleg să se stabilească aici demonstrează că zona are potențial, mai ales prin frumusețea locurilor. Dar am văzut că nici drumurile nu sunt așa cum ar trebui să fie. Iar ce m-a surprins cel mai mult, în mod neplăcut, este lipsa gazelor.

În afară de drumul principal, restul sunt uitate. Părăsite, pur și simplu. Nici nu vă imaginați cât de greu le este oamenilor din Sărata care locuiesc lângă drumul care vine de la Valea Seacă spre Bacău, și celor din Talpa. Sunt două drumuri neasfaltate și pline de gropi. În ceea ce privește gazele, oamenilor li se promite de multă vreme, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens. Abia acum se înfiripă un proiect pentru Dealu Nou, dar și acolo conducta de gaze va fi doar până la căminul cultural, ceea ce înseamnă că doar locuitorii din zona centrală vor beneficia de gaze, ceilalți nu. Ori eu nu văd deloc lucrurile așa. Toată lumea ar trebui să beneficieze de condiții civilizate, de servicii publice de calitate.

Ce să mai spunem că cei din Talpa nu au nici acum transport public spre Bacău?

Care credeți că sunt cauzele tuturor acestor neajunsuri? Pentru că, un lucru este clar: sunt localități, chiar în jurul comunei Sărata, care se dezvoltă, care au un alt ritm. De ce nu se întâmplă la fel și la dumneavoastră?

Din cauza dezinteresului conducerii primăriei. Iar acest dezinteres vine și din faptul că doamna primar, dacă nu este din Sărata, nu-i cunoaște pe oameni, nu știe problemele lor, nu o interesează. Eu cred că la primărie ar trebui să fie cineva din comună, care s-a născut aici, care-i cunoaște pe oameni și necazurile lor. Să vă dau un exemplu negativ. Suntem în anul 2020, iar la noi încă există probleme legate de retrocedări, de fondul funciar. Oamenii au acte, documente, dar nu sunt puși în posesie, stau și își caută dreptatea prin tribunale. Iar aceste probleme sunt cauzate clar de doamna primar. Dacă nu este de aici, din Sărata, de unde să cunoască problemele oamenilor?

La început de august, întreaga comună parcă intră în sărbătoare, când cei plecați în străinătate se întorc acasă. Anul acesta…
Este mare bucurie. Care durează doar o lună, pentru că, la sfârșit de august, părinții și bunicii rămân singuri din nou, cu speranța că Dumnezeu îi va ține sănătoși încă un an, să-și revadă copiii și nepoții.

”Una din primele decizii pe care le voi lua ca primar va fi restructurarea aparatului primăriei”

”Aparatul primăriei este supradimensionat. Sunt foarte mulți angajați, dar oamenii din comună își rezolvă greu problemele. De aceea, una din primele decizii pe care le voi lua ca primar va fi restructurarea din primărie. Funcționarii sunt în slujba oamenilor și nu invers, salariile lor sunt plătite din taxele și impozitele locuitorilor din Sărata. Sunt convinsă că activitatea primăriei poate fi mult îmbunătățită, problemele oamenilor rezolvate mult mai repede”, spune Elena Prisecaru.

”Consiliul Județean, condus de PSD, nu a ajutat deloc comuna noastră”

 ”Primăria Sărata a ajuns să fie condusă de un clan. Mai întâi a fost primar Vasile Argatu, iar acum o avem pe soția dânsului, Irina Argatu, la al doilea mandat. Mai rămâne ca primăria să fie lăsată moștenire. Din 2004, de când a fost reînființată, la primăria Sărata a fost numai PSD. Chiar și astăzi, din 11 consilieri, șapte sunt de la PSD și fac ce vor ei. Atenție, cu un Consiliu Județean condus tot de PSD care nu a ajutat deloc comuna noastră. Ori nu a vrut, ori doamna primar nu a știut să scrie proiecte și să solicite finanțare, cert este că PSD a ținut și ține comuna Sărata în sărăcie”, mai spune Elena Prisecaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img