8 noiembrie 2024

• ce spune Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

În judeţul Bacău sunt patru localităţi din mediul rural fără medici de familie şi alte 27 cu deficit

„În prezent, sute de localităţi din România nu dispun de niciun serviciu medical. Densitatea cadrelor medicale raportate la populaţia ţării este încă departe de pretenţiile unui stat european, iar între judeţe se manifestă diferenţe uriaşe.

Situaţia cea mai îngrijorătoare se înregistrează în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale primare mai ales în zona rurală. Această circumstanţă deloc îmbucurătoare a fost perpetuată de-a lungul timpului din mai multe cauze, între care închiderea unităţilor sanitare, slaba dotare a celor existente, precum şi exodul masiv din ultimii 30 de ani a cadrelor medicale”, a fost o interpelare recentă către ministrul Sănătății a deputatului PSD Bacău Elena Hărătău, ce a avut ca obiect asigurarea asistenţei medicale primare în judeţul nostru.



S-a vorbit și despre diferenţa dintre judeţul Bacău şi celelalte judeţe ale României din punct de vedere al serviciilor medicale oferite populaţiei, dar și de numărul de localităţi de la noi, fără medici de familie sau cu deficit. Iar Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a precizat că: în judeţul Bacău există patru localităţi din mediul rural fără medici de familie şi, de asemenea, 21 de localităţi rurale şi şase urbane cu deficit de medici de familie. Iar la nivel naţional sunt în total 183 de localităţi din mediul rural fără medici de familie, precum şi alte 463 de unităţi administrativ teritoriale cu deficit.

Decizie strategică!

Cum explică situația Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău, cea care încheie contracte de decontare a serviciilor medicale, inclusiv pentru medicina primară?

„Comisia mixtă județeană, formată din reprezentanți de la Direcția de Sănătate Publică Bacău, Casa de Asigurări de Sănătate Bacău și Colegiul Medicilor Bacău, analizează permanent datele din fiecare localitate și stabiliește necesarul de medici pentru fiecare localitate.

Este adevărat că sunt nominalizate 21 de localități rurale și 6 urbane care au deficit de medici de familie! Evident că decizia noastră este una strategică și nu trebuie să inducă o idee de criză de medici de familie în județ. Comisia a preferat să lase localitățile deschise din punct de vedere al accesului medicilor tineri care ar dori să se stabilească în județul nostru. Din păcate, nu au venit prea mulți medici în ultimii trei ani. Practic, doar trei medici de familie s-au mutat din județele vecine în județul Bacău.

Un alt motiv este faptul că în următorii cinci ani, aproape 50% din medicii de familie aflați acum în contract pot opta pentru ieșirea la pensie, pentru că au vârsta și vechimea necesare pentru acest lucru. Șansa noastră, dacă o putem numi așa, este că mulți dintre ei optează să continue activitatea și după pensie.”
Dan Stoica, director executiv Direcția Relații Contractuale CJAS Bacău

Cele patru comune care nu au un medic titular sunt: Sarata, Itești, Huruiești și Căiuți. Serviciile medicale pentru pacienții din aceste comune mici sunt asigurate însă de medici de familie din comunele limitrofe.

274

Pentru serviciile medicale de medicină de familie, în prezent sunt activi 274 medici de familie grupați în 265 contracte cu CJAS Bacău. Numărul optim de asigurați înscriși pe lista unui medic de familie este de 1.800, iar în situația în care numărul de înscriși trece de 2.200, atunci medicul de familie poate să-și prelungească programul cu o oră sau cu două ore, dacă numărul de înscriși trece de 3.000 cetățeni. Un calcul simplu arată că pentru cele 265 contracte este o medie de asigurați pe listă de 1.886, apropiată de media optimă.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014