15 noiembrie 2024

In greva foamei, la poarta CET Bacau

De trei zile, Ovidiu Trifan, de 55 de ani, a intrat in greva foamei, disperat fiind de situatia financiara extrem de precara in care se afla. Omul a fost disponibilizat de la CET, in septembrie 2013, impreuna cu alti 108 colegi, dupa 16 ani de munca in aceasta unitate.

Cu totii au lucrat la unul dintre cazanele de carbune, inchis din motive de eficienta. Din pacate, dupa nici o luna, furnizorul de agent termic a intrat in insolventa, acum fiind administrat de firma Sierra Quadrant.



Prin urmare, le-au fost sistate platile compensatorii tuturor celor disponibilizati. In prezent, barbatul traieste doar din cei 500 de lei pe care-i incaseaza de Somaj. Marea lui problema sunt imprumuturile pe care a fost nevoit sa le faca la banci, si ale caror rate, insumate, depasesc cu mult indemnizatia de somer.

„Acum câtiva ani, mi-au decedat parintii, primul in septembrie si al doilea in decembrie. A trebuit sa iau de la banci cam 270 de milioane de lei vechi. Am rata pâna in 2017, cam 7 milioane de lei vechi pe luna. Mai achit cam 1-2 milioane pe luna. Dar, mi-e frica sa nu-mi puna sechestru pe casa si sa ramân pe drumuri. Traiesc in teroarea ca vine si imi pune sechestru pe casa. Stau aici pâna mor, nu plec daca nu-mi dau salariile compensatorii care mi se cuvin” Ovidiu Trifan, fost angajat al CET

„Suntem in Valea Jiului aici”

Omul ar fi in stare sa munceasca oriunde, numai sa scape de datorii, dar din pacate niciun angajator nu-l prea agreeaza, din cauza vârstei. Si-a incercat norocul peste tot, inclusiv la bursa locurilor de munca de saptamâna trecuta, insa fara niciun rezultat.

„Ei asteapta tineri, cu forta si chef de munca. Dar, eu sunt in stare sa fac orice, numai sa ies din necazul asta. Am calificare de lacatus mecanic si am fost si pe la alte firme din Bacau ca sa ma angajez. Mi s-a spus «Dumneta pe ce lume traiesti, nu vezi ca se da afara de peste tot?»”, mai spune barbatul. Ieri, l-au vizitat de la Politie si de la Ambulanta pentru a-i testa starea de sanatate. Din când in când, i se mai alatura câte un coleg de suferinta disponibilizat in toamna trecuta, in speranta ca ii va auzi cineva.

„Mai avem o problema care, credem noi, nu a fost corecta si anume ca ni s-au calculat drepturile salariale la salariul tarifar de incadrare. Or, noi am lucrat in schimburi si, deci, aveam salariul mult mai mare. E o diferenta de trei milioane si ceva.

Sunt, totusi, niste bani. Unde sa muncim ca in Bacau, ca nu se mai produce nimic, totul este numai comert si câteva servicii. Suntem in Valea Jiului aici. Nu intereseaza pe nimeni de situatia nostra”, spune Gica Roman, de 59 de ani, fost angajat al CET, disponibilizat in toamna trecuta. Pentru a-si recapata drepturile sistate abuziv, spun fostii angajati ai CET, a fost nevoie sa se apeleze la justitie. „Am avut doua procese, unul la Curtea de Apel si altul la Tribunal.

Din pacate, primul proces l-am pierdut, pentru ca nu am avut un reprezentant legal care sa ne reprezinte. Sa vedem ce s-o intâmpla cu cel din toamna”, spun fostii angajati ai CET. Oamenii mai acuza ca fosta admnistratie a CET-ului si liderul de sindicat au modificat contractul colectiv de munca, astfel incât salariile compensatorii sa nu se mai plateasca in functie de anii de vechime prestati in total, ci doar de cei efectuati la CET.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014