7 noiembrie 2024

În farmaciile din Bacău nu se găsesc vaccinuri antigripale şi măşti de protecţie

Este sezonul când, de regulă, gripa îşi face de cap, însă, faţă de anii trecuţi, în Bacău situaţia este calmă. Poate prea calmă, cu toate că, deja, s-a înregistrat un deces. În schimb, la nivel naţional au fost înregistrate 12 decese, dintre care patru copii, cauza principală fiind virusul gripei, asociată, s-a spus, şi cu alte sechele. De asemenea, în Capitală au fost suspendate cursurile la mai multe şcoli şi grădiniţe din aceeaşi cauză. Medicii specialişti fac apel la întărirea măsurilor preventive şi de protecţie: evitarea aglomeraţiilor, spălarea des pe mâini, purtarea măştilor de protecţie, mai ales în spaţii închise de către cei cu simtome de gripă, cât şi vaccinarea.

Zilele acestea am vrut să vedem care este situaţia în farmacii cu aceste produse, vaccinuri şi măşti de protecţie. Am luat la pas farmaciile de pe străzile Mioriţei, Băncii, Nicolae Bălcescu, Mărăşeşti. În total am deschis uşa a peste 15 farmacii, din toate reţelele care comercializează aceste produse, inclusiv farmacii cu produse naturiste.



Cu foarte mici excepţii, în farmacii lipsesc măştile de protecţie. Am avut, dar s-au terminat, nu mai avem de câteva zile, s-au vândut, am făcut comenzi şi aşteptăm să ne fie livrate, au fost răspunsurile farmacistelor. Doar pe Mioriţei, la una dintre farmacii mai erau două cutii cu măşti, în rest doar ridicări din umeri şi promisiuni.

Suntem în plin sezon de manifestarea a virusului gripal, majoritatea oamenilor activi îşi desfăşoară activitatea în colectivităţi, şcoli, birouri, unităţi de producţie, comerţ, circulă, inevitabil, cu mijloace de transport, merg la teatru, la spectacole, în restaurante, iar veşnica recomandare a medicilor de a evita aceste spaţii rămâne doar o…recomandare fără efect. În aceste condiţii, mă gândeam că o banală mască de protecţie, pe lângă alte precauţii, ar putea fi la îndemâna oricui doreşte să o poarte. După cum am văzut, farmaciile nu pot onora cererile.

„Ne-am aprovizionat din timp, am făcut comenzi, însă isteria creată de ameninţarea cu coronavirusul din China a făcut să crească solicitările. Cum se recomandă să cumperi o cutie, nu doar una-două măşti, stocurile s-au epuizat. Aceasta este situaţia acum”, ne-a spus o farmacistă din centrul oraşului.

Vaccinarea este, acum, tardivă

Dacă luăm în calcul că nici vaccinuri antigripale nu se găsesc, absolut nicio farmacie nu deţine aceste vaccinuri, avem o situaţie, dacă nu îngrijorătoare, atunci poate constitui un semnal, însă deja, în judeţul Bacău, s-a înregistrat decesul unui bărbat de 70 de ani.

Mai sunt disponibile doar câteva doze de vaccin nazal, pentru copii până la 18 ani, însă preţul este dublu.
„Vaccinarea trebuia făcută în toamnă, mai ales la copii şi la bătrâni, care primesc gratuit vaccinurile. Acum este tardiv. Însă, la noi, lipseşte educaţia, nimeni nu se pregăteşte din timp, nu ia măsuri simple pentru întărirea imunităţii, vin buluc la farmacie când, poate este prea târziu. Cred că înainte de a veni la farmacie, ar trebui ca oamenii să se mai ducă şi în piaţă, să se aprovizioneze cu plante pentru ceaiuri, aşa cum făceau părinţii noştri la ţară”, este de părere o farmacistă mai în vârstă, dispusă la o conversaţie pe teme medicale.

Măştile de protecţie sunt importate din China

Totuşi, pare de neînchipuit să nu găseşti în farmacii o mască de protecţie şi vaccinuri. Facem recomandări, acuzăm lipsa de educaţie, însă, până acum, singurele produse care pot asigura prevenţia îmbolnăvirii au rămas apa şi săpunul! După după cum se ştie, şi la consumul de săpun stăm prost la nivel european. Şi nu are contraindicaţii!

Suntem într-un cerc vicios: medicii specialişti recomandă purtarea măştii de protecţie şi evitarea aglomeraţiile, însă măşti nu sunt în farmacii. Se recomandă vaccinarea, însă la raft şi la medicii de familie nu mai sunt vaccinuri, cu toate că DSP afirmă că le-au fost repartizate în funcţie de comenzile din toamnă.

În această paradigmă, am dorit să aflăm şi opinia Colegiului Farmaciştilor Bacău, de la farmacist principal Luana Grigoraş: „Cunoaştem situaţia. Este o problemă naţională, europeană chiar. S-au făcut comenzile încă de la începutul sezonului rece, însă s-au terminat. Trebuie să ştiţi că măştile de protecţie se importă din China. China este, după cum ştiţi, afectată de coronavirus. Una dintre măsuri a fost restricţionarea transporturilor maritime şi aeriene, astfel că importul a fost afectat. Este adevărat că, mai ales în şcoli, în mari colectivităţi sunt necesare, dar aceasta este situaţia acum. Mai sunt şi alte soluţii, am văzut mămici care au improvizat măşti pentru copiii lor, din tifon, batistuţe, dacă este urgenţă. Însă să nu uităm şi măsurile de prevenţie, un rol foarte important îl au părinţii şi profesorii, medicii de familie. Mai trebuie să învăţăm să ne purtăm şi singuri de grijă, să ne autoimunizăm, să pregătim organismul pentru iarnă. Şi mai este o problemă, pe care trebuie să o spun, nu o mai putem acoperi: la noi lipseşte educaţia, prevenţia, nu putem da vina doar pe farmacii. Toţi, împreună, putem să reducem gradul de impact al îmbolnăvirilor, însă este nevoie de educaţie şi responsabilitate”, ne-a declarat Luana Grigoraş.

Ce spune Direcţia de Sănătate Publică

Joi, 30.01.2020, în judeţul Bacău s-a înregistrat un caz de deces confirmat cu virus gripal, la un bărbat în vârstă de 70 de ani, vaccinat anti-gripal, având numeroase condiţii medicale pre-existente.
Judeţul Bacău a primit de la Ministerul Sănătății 39.710 de doze de vaccin antigripal, iar până în data de 12.01.2020 au fost vaccinate 39.431 de personae, dintre care: persoane cu vârste cuprinse între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale, copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni-59 luni; Gravide; Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii; persoanele cu vârsta ≥ 65 de ani.

N.N. Dacă avem în vedere recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, privind persoanele care beneficiază de vaccinare gratuită, ştie cineva care este numărul exact al acestora? Altfel, cifra de 39.710 doze livrate, nu spune mare lucru.

Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav. Cât se poartă? O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014