25 decembrie 2024

În ceasul ispitirii

Marele zid chinezesc este una dintre cele mai mărețe lucruri pe care omul le-a construit. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Acest zid are o lungime de peste 21.000 km, construcția a durat aproximativ 1800 de ani și au murit peste un milion de oameni la construirea lui.
Când s-a terminat construcția zidului, lumea era foarte bucuroasă. Își spuneau că din acel moment erau în siguranță. Nimeni nu-i putea ataca, nimeni nu putea trece peste acest zid. Dar dușmanii au intrat într-o zi cu cea mai mare ușurință. Cum a fost posibil? Mituind, cumpărând gardienii. Paznicul le-a deschis poarta și au intrat fără nicio opoziție.
S-a construit enorm de greu, dar au fost descoperiți foarte ușor, gardienii fiind ispitiți, ușor înșelați. Uneori facem lucruri mărețe și ne încredem în forțele noastre, trudim să construim o viață de credință puternic înrădăcinată în Cristos, dar, din păcate, uneori suntem ispitiți atât de ușor.
Când a fost ispitit Isus? În timpul cel mai sfânt, pe când postea, se ruga, stătea de vorbă cu Tatăl său ceresc. Viaţa noastră e o luptă necontenită cu ispitele. Câte închipuiri şi gânduri urâte, ispite necurate, ispite împotriva credinţei, ispite de mândrie, ispite de disperare şi tocmai în timpul rugăciunii, a Sfintei Liturghii, în biserică. Isus a avut de dus aceeași luptă, a fost ispitit în clipele cele mai sfinte.
Dar oricât de multe şi de grele ispite ar avea cineva, nu trebuie să se teamă. Ispitele nu sunt păcate. Diavolul sau firea noastră ne poate stârni la tot felul de închipuiri, de amintiri, de gânduri, de dorinţe nepermise, dar dacă voinţa nu le primeşte, dacă nu consimte la ele, dacă le îndepărtăm cât ne stă în putinţă, Dumnezeu nu numai că nu ni le va socoti ca și păcat, dar ne va răsplăti pentru lupta pe care o depunem. Ispitele sunt deci un mijloc foarte bun pentru a câştiga merite în faţa lui Dumnezeu. Ispita este o încercare şi nu un păcat în sine.
Ca să credem în existenţa lui Dumnezeu, trebuie să avem credinţă. Ca să credem în existenţa diavolului, este de ajuns să ne deschidem ochii. Să nu uităm un lucru: diavolul este puternic, dar Dumnezeu este atotputernic.
Pr. Richardo-Dominic Baciu



Alte titluri
Alte titluri

Naşterea Domnului să aducă pacea și stabilitatea în lume!

  † IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului   Sfintele sărbători supranumite „de...

Horoscop 25 Decembrie 2024

Berbec (21 martie – 19 aprilie) Stelele îți pregătesc un...

Ultimele știri

spot_img