Cu riscul de a vă demoraliza, vă anunț că războiul din Ucraina nu se va termină prea curând. Pe de o parte, este evidentă intenția SUA de a prelungi cât mai mult ostilitățile, forțând statele NATO să alimenteze cu arme Ucraina, scopul fiind, desigur, epuizarea Rusiei. Pe de altă parte, Rusia pare mulțumită: cu cât războiul durează mai mult, cu atât consecințele economice pentru Europa sunt mai dure iar de unitatea europeană se poate alege praful.
Până aici, totul pare ok. Există, însă, riscul ca războiul din Ucraina să se extindă. Polonezii fac tot posibilul în acest sens: au tabere de antrenament ale luptătorilor străini care sunt trimiși în Ucraina, fac presiuni asupra țărilor din zona să extindă sancțiunile la adresa Rusiei și chiar ceartă țările care par mai domoale, cum ar fi Ungaria. Deocamdată, intenția poloneză de a intra cu trupe în vestul Ucrainei „în scopuri umanitare” a fost potolită de șefii NATO, dar nu băgăm mâna în foc că se vor astâmpăra.
În aceste condiții, e firesc să ne întrebăm dacă România este pregătită pentru un conflict. Că 2-3000 de militari americani, prezenți în țară, chiar nu contează în condițiile în care granița noastră cu Ucraina are o lungime de 650 km. Posibila linie a frontului ar putea fi și mai lungă dacă adăugăm litoralul Marii Negre.
Vecinii noștri sârbi nu au stat cu mâinile în san. Acum câteva zile șase avioane chinezești le-au adus bateriile de rachete antiaeriene FK-3 comandate de Belgrad. Sunt similare S300 rusesc. Serbia a mai comandat drone din China iar acum vrea să cumpere Bayraktar TB2 de la turci și avioane multirol Rafale, de la francezi. Se comentează că Armata sârbă a intrat pe o linie rapidă de modernizare.
În comparație cu sârbii, noi am plătit miliarde de dolari americanilor și nu am primit, încă, nimic. Sârbii își cumpără Rafale, avion lansat în anul 2000, noi căutăm F16 scos din uz de norvegieni, avion introdus care a avut primul zbor în 1974. De bateriile Patriot comandate nu mai știm nimic. Ministrul nostru al Apărării a spus că nu putem trimite nimic în Ucraina: MiG 29 nu avem, tancuri T72 nu, rachete S300, în nici un caz. Că nu avem ce trimite în Ucraina e una, dar asta înseamnă că nu avem nici pentru noi. Și nici nu am atins problema gravă a lipsei de personal militar. Desigur, ne mai rămân borcanele cu murături, pentru a le folosi ca în Ucraina, contra dronelor. Bine, pentru cine e dispus să creadă. Nu știu dacă o să ne atace rușii sau alții, însă, așa cum spune o poanta de pe FB, în cazul în care vin să ne bombardeze, le putem arăta chitanțele armelor comandate. Poate s-or speria!