19 ianuarie 2025

În căutarea păcii prin teroare

Un comentariu publicat de The Atlantic subliniază îngrijorările cu privire la escaladarea conflictului și la consecințele grave care ar putea decurge din aceasta. Analizând declarațiile experților americani și dinamica actuală a conflictului, putem să ne formăm o imagine a situației actuale și a posibilelor rezultate.

Atacul recent al Hamasului asupra sudului Israelului nu pare să fie o simplă acțiune izolată; mai degrabă, este perceput ca parte a unei strategii mai ample, se arată în comentariu. Experții subliniază că Hamas și susținătorii săi încearcă să provoace o reacție puternică din partea Israelului, cu scopul de a intensifica conflictul și de a obține un avantaj strategic. Acest lucru ar putea conduce la o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza, care, teoretic, ar putea determina înfrângerea Hamas. Cu toate acestea, această victorie ar putea avea consecințe grave.



Există temeri că o ofensivă terestră a Israelului ar duce la pierderi masive de vieți civile și la distrugeri considerabile în Gaza, ceea ce ar putea avea consecințe devastatoare. Această situație ar putea conduce la o oprire a normalizării relațiilor arabo-israeliene pentru anii următori, aducând o nouă sursă de tensiune internă în Israel și diminuând autoritatea și prestigiul țării în ochii comunității mondiale. Cu impactul internetului și media globală, orice incident ar fi transmis la nivel mondial, sporind presiunea asupra Israelului și putând duce la o înfrângere strategică.

Pe de altă parte, liderii Hamas nu sunt în Gaza și, în ciuda pierderilor de luptători experimentați, s-ar putea să fie relativ ușor pentru organizație să recruteze noi membri pentru a se răzbuna. De asemenea, nu toți activiștii ar intra în clandestinitate sau ar fi capturați. Acest lucru ar putea menține un ciclu nesfârșit de violență și conflict în regiune.

Mai preocupant este faptul că unii lideri israelieni par să aibă un plan care amintește de Nakba, exodul palestinian din 1948, atunci când sute de mii de arabi au fost alungați din casele lor. Această abordare ar putea provoca reacții puternice din partea comunității internaționale și chiar din partea statelor arabe moderate, subminând orice posibilă legitimitate a unei astfel de acțiuni.

Spre deosebire de alte episoade, am adăugat noi, acum Hamas a arătat că este bine înarmat și poate ține piept inclusiv blindatelor și aviației. O victorie a IDF în Gaza este, desigur, posibilă, dar prețul plătit în morți și tehnică distrusă ar compromite legenda invulnerabilității trupelor israeliene. Această schimbare în capacitatea militară a Hamas poate schimba echilibrul de putere și strategiile de luptă ale Israelului. Se impune o evaluare atentă a costurilor și beneficiilor unei acțiuni militare, deoarece, pe lângă pierderile umane, distrugerile masive ar putea avea consecințe economice și sociale profunde, afectând atât Gaza, cât și Israelul.

Amanarea invaziei terestre și consultarile diplomatice care au loc în aceste zile par să arate faptul că Israelul a înțeles care pot fi consecințele unui atac în Gaza. În același timp, să nu uităm că există o presiune imensă din partea extremiștilor israelieni de a distruge Gaza din temelii și de a alunga palestinienii din Israel. Această tensiune internă și presiunea din partea extremiștilor din Israel pun în evidență complexitatea și dificultatea gestionării situației actuale.

Statele arabe au dat de înțeles că nu vor sta pe tușă în timp ce palestinienii sunt măcelăriți, iar această atitudine nu poate decât să complice lucrurile într-un moment în care SUA fac eforturi să demonstreze că încă mai sunt jandarmul mondial, în ciuda eșecurilor din Afganistan și Ucraina.

Dar un eventual atac al SUA împotriva Siriei și Iranului va atrage Rusia în conflict, iar Turcia nu va fi, cu siguranță, de partea americanilor.

Vom vedea zilele următoare dacă balanța se va înclina spre o rezolvare pașnică sau dacă „șoimii războiului” de la Washington au primit undă verde.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img