23 ianuarie 2025

În câte feluri poate fi privita lumea?

În matematică, egalitatea 1=1 poate să fie scrisă în mai multe feluri și să însemne, de fiecare dată, același lucru. De exemplu 1-1=0. Sau 999-998=1 care este același lucru cu 999=998+1 care da 999=999, egalitate pe care dacă o împărțim și într-o parte și în alta cu 999 ne da 1=1. Dar 1=1 nu ne spune prea multe. Putem dezvolta exprimarea lui 1 prin alte operații matematice, de exemplu 10/10 sau logaritm în baza 2 din 64 totul împărțit la 6. Sau îl putem scrie trigonometric ori prin ridicarea la pătrat a lui „i” ori printr-o formulă de calcul integral.

De fiecare dată când îl scriem altfel pe 1 – deși poate să fie orice alt număr – aflăm mai multe despre lume. Aflăm că există, în afară de linii, planuri, spațiu, complexitate. Dar cel mai important este că aflăm că un lucru poate fi definit în mai multe feluri și fiecare definiție are farmecul dar și importanța ei.



Lumea nu poate fi definită doar printr-o singură perspectivă. Pentru că le vei pierde pe celelalte. Cel mai simplu argument: nu poți decide că există doar realism în artă iar cubismul, impresionismul, simbolismul ori expresionismul să fie interzise. În viață e la fel. În politică ideea aceasta ar trebuie să fie bine bătută în cuie, pentru a nu mai permite derapajele trecute sau prezente.

Ideea că politica se face într-un singur fel a dus la dezastre în trecut și nici acum nu se simțim prea bine. Nu mai târziu de acum câțiva ani, străzi întregi de demonstranți susțineau că doar viziunea lor este bună iar cine are altă opinie trebuie să fie scos în afară legii sau, eventual, dus la pușcărie ori lapidat. Lideri politici, care se lăudau cu pasiunea lor pentru pluralism, vorbeau și încă vorbesc deschis de interzicerea unor formațiuni politice, a unor idei.

Chiar la nivelul Uniunii Europene, politicieni ai celui mai important partid – PPE – vorbesc deschis despre faptul că unele țări și-au ales „greșit” conducerea și e necesară schimbarea de regim orchestrată din exterior.

Și cel mai grav este că lumea „subțire”, educată, cu idei europene, nu doar că acceptă asemenea declarații, dar le și aplaudă. Acel TINA – There Is Not Alternative – a lui Margaret Thatcher s-a întors și bântuie politica europeană, uitându-se ce dezastru economic și politic a produs în Marea Britanie.

Nu există soluții magice! Cine vă spune că are răspunsuri la toate problemele, cu siguranță vă minte. Și cu siguranță, cei care vă spun că unica soluție este să-i închideți în lagăre pe cei care au alte opinii nu sunt decât niște demagogi!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img