Micii meșteșugari zornăiesc prin apartamentele din blocuri. Fiecare după pricepere și dotare. Găuresc și bocăne de zor. A dat ceața prin marile afaceri. De parcă ar veni sfârșitul lumii, a crescut cota de piață a meșterilor cu „ștaif” întorși de peste hotare, de la cules de măsline. Au uitat cum se schimbă o țeavă, pentru că pe acolo se măsura în țoli și se minunau de ce pe o riglă, milimetrii erau mai lungi pe partea opozantă. Victorie! Accesul în Bazarul Milcov nu este interzis. Tot respectul pentru cei care au lucrat ani buni în domeniu, și știu să deosebească un OLC de un alt OLC, când cântăresc în palmă un șpiral de 8, după invazia de făcături chinezești. Găsești la mâna a doua, tot ce îți trebuie. Acum când parcă toți vor să se îngroape, decent, în eventualitatea unui mare viitor cutremur, o gaură cu rotopercutanta e numai bună. Pun faianță, dar nu schimbă țevile ruginite. Parcă îți vine să te uiți la ceruri, să nu-ți ceri osândă. În zona veșnic deschisă și înghesuită, a micilor tranzacții sub cerul liber, parcă a dat strechea în bazar. Numai potcoave nu sunt. Ibrice, mușamale, lanțuri, vopsele, chituri, drujbe cu lanțuri la schimb, zdrențuite. Hârlețe, sape și motosape. Până și momeli de pescuit. Sunt și pe acest ultim sector amatori. Baba caută perucă. Mama lui de virus! Viața merge înainte. Nu aveți de ce da amenzi!
Ce cred băcăuanii despre noile restricții impuse de carantina parțială?
Viorel… „și atât”: „Atâta timp cât marile complexe comerciale sunt deschise… Noi ce să facem? Ne adaptăm! Într-un market mare, când merg, îmi aleg produsul. Da! Pun mâna pe zece mere din care iau două. Poate că am pus mâna pe mai multe. Și…? În piață…? Acolo îmi pune comerciantul! Puțini mă lasă să aleg. În față toate arată bine. Ridică ciorchinele și mi-l arată. Super! Și când să-l pună pe cântar, întinde mâna spre ce mere meseriașe mai are. Și ce ofertă și bătaie e la ele! Când ajung acasă, arunc mai mult de jumătate din ce am crezut că am luat. Păi mai cumpăr a doua oară de la el?”
Daniel Ciobanu: „Măsurile sunt necesare, nu zic că nu sunt binevenite. Problema e că ar trebui luate niște decizii, și asumări de răspundere mai ample. Decât să impui mai multe restricții, mai bine fă-ți și tu partea ta de responsabilitate, ca Stat. Adică să faci testări mai dese! O prevenție! O educație mai mare! Nu umblăm la efect. Trebuie să ajungem la cauză! Nu? De ce se întâmplă toate acestea? Din ce văd eu, cu cât se pun mai multe interdicții, cu atât ne îmbolnăvim mai mulți! Eu cred că undeva se greșește! Nu aș putea să judec. Dar toți o tragem din ce în ce în mai rău. Ne îmbolnăvim mai mult, și mulți numărați pe motiv de COVID? Să ne fie de bine masca! Să ne fie de bine vremea! Undeva se greșește!”
Neculai Ardeleanu: „ Când pericolul acesta tot vine atât de eminent, dacă nu ne ferim noi, cine ne frește? Trebuie să ne aliniem tuturor cerințelor, dacă vrem să ne fie bine. Vânzarea a fost afectată și este. Încercăm să supraviețuim. Ținând cont că aici, în aer liber, noi ținem deschis, micii meseriași vin și se aprovizionează cu cele necesare. Vremurile ne obligă să ținem prețurile mai jos. Normal, la produse de același fel, din magazinele alea mari, de firmă, care ne sufocă efectiv. Avem soluții mai omenești, pentru produse de calitate. Eu nu știu cum virusul ăsta ocolește un spațiu închis sau deschis, când cică e viu. Noi trebuie să păstrăm, și toată lumea să înțeleagă, că trebuie să respectăm, și în spațul liber, regulile de bază: să purtăm mască, igienizare, distanțare socială. Dacă stăm și ne îngrămadim ca oile… n-am făcut nimic!”