Nu cred că e nicio exagerare. Pentru că așa zisa stradă Cireșoaia este de fapt o uliță, parcă uitată de timp. Doar mașinile parcate în fața caselor oamenilor ne trezesc la realitate, că suntem în secolul XXI, într-un oraș…european. Că altfel… În fond despre ce este vorba? Despre strada Cireșoaia din cartierul Izvoare și faptul că oamenii de aici s-au săturat să îndure situația în condițiile în care, o dată la patru ani, ați ghicit-înaintea alegerilor, primesc aceleași promisiuni. Oamenii s-au vorbit, au semnat hârtii și le-au trimis la Primărie și într-o veritabilă chestiune românească…se rezolvă-nu se poate. Sătui de toate acestea, locuitorii de aici și-au pus ultima nădejde în noi, că doar-doar o vedea lumea odată și oadată adevăratele problemele de aici, și se vor rezolva.
Victor Cornea, locuitor pe strada Cireșoaia, ne-a „invitat” la el pe stradă, să vedem „condițiile” și să vorbim cu oamenii. Când am ajuns pe Cireșoaia, cu mașina și însoțit de Victor Cornea, acesta îmi spune: „las-o domle mai moale că-ți strici mașina!”. Și avea dreptate omul, că parcă mergeam cu barca pe mare pe furtună de gradul 3. Ajunși la fața locului, mai mulți locatari s-au strâns în fața unei porți și au început să-și verse năduful.
„Problema este că, de ani de zile, nu ne asfaltează Primăria această stradă deși am primit promisiuni mereu, începând cu domnul Stavarache. Acesta a spus că rezolvă din primul mandat. Și-a mai trecut unul, și încă unul. A venit apoi domnul Necula. Acesta făcea campanie undeva prin cartierul CFR unde le promitea oamenilor asfalt. L-am întrebat atunci dacă a auzit de Cireșoaia și mi-a spus că da și că o să o facă. N-a făcut-o nici pe aia, nici pe asta. Anul trecut, campanie electorală, alte promisiuni. Acum vreo două luni am fost în audiență la viceprimar și mi-a arătat o foaie în care scria că suntem pe locu 13 în ordinea succesiunii, că bani nu sunt, că nu știu ce…
Apoi, m-am întâlnit întâmplător cu domnul primar Viziteu și mi-a spus să facem și noi o hârtie…că dacă nu țipăm… Între timp am aflat că s-au deblocat niște fonduri. Și decât să facă primarul metrou de Bacău, sau ce vrea el să facă, tren urban inutil, ar putea să facă străzile astea”, a povestit Victor Cornea. În momentul în care amintea de trenul urban o doamnă mai vârstnică venea din oraș cu cumpărăturile și intra în curtea casei. Cornea a rugat-o pe vecina sa de cartier să spună și a ceva, că tot a semnat hârtia pe care au depus-o la Primărie. „Ce să mai zic că am îmbătrânit așteptând asfaltul ăsta”, a spus doamna cu amărăciune, trecând pragul porții, parcă resemnată că nu se va întâmpla nimic, niciodată.
Victor Cornea a fost cel care a inițiat luarea de poziție și a strâns în jur de 75 de semnături de la oamenii care locuiesc în cele puțin peste 60 de case de pe această stradă. Hârtia cu semnăturile a fost depusă la Primărie iar Cornea a spus că va fi anunțat de către un consilier când va trebui să meargă în audiență. „O domnișoară de acolo ne-a spus. Cică în prima zi de miercuri din lună. Dar cică domnul primar s-ar putea să nu fie disponibil așa că problema va fi preluată de un consilier”, a mai spus Victor Cornea.
Pe stradă s-au mai adunat câțiva locuitori, să-și spună și ei necazurile.
„Nu avem nici apă, în primul rând – spune Alexandru Apostol. Problema e că taxiurile nu vin pe stradă la noi pentru că își rup mașinile. Și noi la fel. Luna trecută am schimbat toată bucșăraia din cauza străzii că e stricată.”
„Mie mi s-a rupt o flanșă de la telescop. Gândiți-vă că suntem în oraș și nu avem asfalt. Dacă vă duceți la țară, la 30-40 de kilometri de Bacău o să vedeți sate cu asfalt. Au asfalt și apă trasă”, intră în vorbă și un locatar mai tânăr.
„O altă mențiune pe care vreau să o fac este că, ni s-a spus că aici suntem considerați oraș, zona IV de impozitare. Chiar și așa, noi avem condiții ca la sat și suntem impozitați ca la oraș. Nu-i normal așa. Următorul pas pe care vrem să îl facem, vrem să-i dăm în judecată și să luăm și despăgubiri. Pentru că plătim degeaba. Noi plătim impozit pentru strada asta, practic noi ne-am plătit asfaltul. Unde s-au dus banii noștri pe care i-am plătit? ”, a mai spus Victor Cornea.
Apoi cetățenii au început să vocifereze fiecare, acuzând că nu au nici apă, că unii au puțuri și fântâni. Totuși, în zonă există canalizare numai că funcționarea acesteia este îndoielnică în lipsa apei. I-am lăsat în urmă pe oamenii nemulțumiți de pe strada Cireșoaia. Fiecare au mers la casele lor, în urmă rămânând strada pustie, plină de gropi și pietriș. În imediata vecinătate tronează cele două turnuri „gemene” de la fostul CIC. E sfârșit de vară pe strada Cireșoaia. Curând vine toamna plină de ploi și totul aici se va transforma în…mocirlă. Ca în secolul XXI.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.