13 ianuarie 2025

In Bacau, dupa cinci luni, „Rabla” a inceput sa „scartaie”

Programul Rabla de reinnoire a parcului auto national nu mai merge la fel de bine ca la inceput. Daca in primele luni la un singur centru de colectare din judetul Bacau se dadeau in jur de 24 de vouchere pe zi, acum abia daca se mai da unul. Si vanzarile masinilor noi au inceput sa scada. Bacauanii nu mai au bani pentru a investi intr-un autoturism nou.

Programul Rabla 2010 inceput in luna martie deja scartaie, desi mai sunt patru luni pana la final. Putini mai sunt cei care vin cu rablele la casat. Initial, bacauanii care aduceau masinile vechi la centrele de colectare nu aveau toti intentia sa-si achizitioneze un autoturism nou cu voucherul de 3800 de lei pe care-l primeau in schimb. Cei mai multi luau tichetele pentru a le vinde mai departe celor interesati. “Anul trecut au fost scoase din uz aproximativ 5000 de masini. Anul acesta au fost casate 4500 de autoturisme doar in judetul Bacau. In ultima perioada nu se mai aduc foarte multe rable la casat. Daca in primele luni dadeam in jur de 20-25 de vouchere in fiecare zi, acum daca mai dam unul sau doua tichete pe zi”, a declarat Bogdan Dimitriu, director Remat Bacau. Daca la inceputul programului un astfel de voucher se vindea si cu 1500-1800 de lei pe piata neagra, acum pretul lui a scazut chiar si la 800 de lei. Bacauanii nu mai vad in achizitionarea de tichete o afacere profitabila, asa ca prefera sa pastreze masinile si sa se mai foloseasca de ele. De la inceputul anului, au fost repartizate aproximativ 140.000 de vouchere in toata tara, in judetul Bacau ajungand in jur de 4500 la toate cele cinci centre de colectare.



Doar patru vouchere pentru persoanele juridice

Anul acesta, o noutate a fost posibilitatea personelor juridice de a intra in Programul Rabla. Din cele 60.000 de vouchere eliberate la inceput programului, 20.000 au fost repartizate persoanelor juridice. Ulterior s-a luat decizia ca acestea sa mearga tot la persoanele fizice din cauza cererilor mari. Nici pana acum persoanele juridice care s-au incris in program nu au putut beneficia de aceste tichete. Pe parcurs, multi au renuntat din cauza birocratiei. “La nivelul judetului Bacau au fost aprobate doar patru vouchere pentru persoanele juridice. Deocamdata nu se stie cu exactitate de unde vor putea fi ridicate aceste tichete. Nu au fost foarte multi solicitanti pentru ca procedurile au fost mult prea anevoioase”, a mai precizat Bogdan Dimitriu.
Programul Rabla se va termina la sfarsitul lunii noiembrie. Bacauanii care vor sa mearga cu autoturismul vechi la casat trebuie sa stie ca ultimele 100 de vouchere au fost distribuite deja centrelor de colectare.

Au scazut vanzarile la masinile noi

Pentru ca bacauanii nu se mai inghesuie cu masinile la centrele de colectare, nici vanzarile autoturismelor noi nu mai merg la fel de bine ca la inceputul programului. Fata de luna iunie, luna aceasta vanzarile au scazut cu aproximativ 30%. “Am avut un varf al vanzarilor in luna iunie. Atunci s-au depasit vanzarile cu 24%-25% la nivel national. Luna aceasta resimtim o scadere, probabil si din cauza majorarii TVA. Din pacate, aceasta crestere tot in persoana fizica loveste. Speram intr-o revigorare a vanzarilor in lunile septembrie si octombrie”, a declarat Catalin Mardare, director executiv Dedeman Automobile Bacau. Scaderea vanzarilor de masini noi este cauzata si de faptul ca multi dintre cei care au vouchere la vanzare le tin deocamdata la saltea, in speranta ca vor creste din nou preturile pe piata neagra. {ansele sunt minime, pentru ca odata ajunsi la finalul programului, aceste tichete nu mai pot fi valorificate, iar pretul unui voucher va scadea si mai mult, chiar si pana la 500 de lei.

Sinziana Filimon


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img