Noutăți fiscale pentru PFA-urile care obțin venituri independente sau contribuabilii care obțin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Astfel, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat modificări atât în privința modelului formularului unic – „Declarația 212”, cât și a termenului până la care trebuie depus acest document.
Autoritățile fiscale au decis să modifice, pentru pe data de 25 mai, termenul final până la care trebuie depus formularul 212 la Finanțe. Până acum, „Declarația 212” trebuia transmisă Fiscului cel târziu în data de15 martie. Concomitent, ministerul de resort mai a decis să modifice modelul „Declarației 212”, a cărui versiune electronică a fost deja publicată, deci poate fi depusă și online.
Ce s-a modificat
Pe lângă amânarea datei scadente pentru depunerea formularului 212, au mai fost aduse modificări în privința conținutului acestui document fiscal. Astfel, au fost introduse două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabilii care au obținut ajutoare de la stat, în contextul pandemiei de COVID – 19. Reamintim că, pentru ajutoarele date de stat, PFA-urile pot deduce din impozitul anual pe venit costul de achiziție al caselor de marcat electronice (pentru aparatele puse în funcțiune în 2018 și în 2019, dar și pentru cele puse în funcțiune începând din 2020).
În ce scop se depune declarația
De reținut că „Declarația unică”, introdusă în 2018 în legislația fiscală, are ca scop principal stabilirea veniturilor din 2020 și a taxelor aferente, dar și estimarea veniturilor din 2021 (plus taxele aferente) pentru PFA-urile care obțin venituri independente sau cei care obțin venituri din profesii liberale, chirii ori dividende. Din acest am, PFA-urile care obțin venituri independente pot beneficia de bonificații la contribuțiile pentru pensii și sănătate, detalii care urmează a fi stabilite după ce va fi adoptat bugetul de stat.