14 ianuarie 2025

În atenția clienților băncilor! Noi metode de atac ale hoțiilor cibernetici

Clienții băcăuani de la Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank ar trebui să fie mai atenți la mesajele primite prin intermediul internetului. Asta pentru că unele mesaje pot fi trimise de hoții cibernetici.

Avertismentul a fost lansat de specialiștii de la compania românească Bitdefender, cunoscutul producător global de soluții de securitate cibernetică. Astfel, aceștia au arătat că hackerii folosesc noi mijloace de a face rost de date personale ale clienților, pe care, ulterior, le folosesc pentru a sustrage bani din conturile acestora. Mai exact, pretinzând că este necesară actualizarea datelor personale, infractorii cibernetici transmit e-mail-uri fictive, aparent din partea băncilor, prin care le sugerează clienților băncii să acceseze linkuri sau să descarce fișiere periculoase.



Cei care acceptă să facă aceste lucruri le oferă atacatorilor, evident, fără să știe, informațiile de conectare. Astfel, hoții cibernetici le vor putea folosi pentru a face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora. O altă metodă este cea prin care clienții băncilor sunt invitați să descarce fișierele atașate e-mail-urilor. În felul acesta, dispozitivul electronic este instataneu infectat cu amenințări informatice care le permit răufăcătorilor să urmărescă tot traficul de date, inclusiv să sustragă parolele clientului.

În aceste condiții, specialiștii Bitdefeder recomandă, pe lângă folosirea unei soluții de securitate performantă, capabilă să depisteze amenințări informatice (antivirus achiziționat cu licență de utilizare), accesarea direct a paginii de internet a companiei pentru conectare la diverse conturi și evitarea direcționării către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă. În plus, trebuie verificat cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia, înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documentele atașate. În niciun caz nu trebuie descărcate fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-urile suspecte de la expeditori de la care nu se așteaptă vreun mesaj.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img