Amintiti-va cât de mult ne-am dorit sa intram in rândul tarilor europene civilizate. Amintiti-va cât de greu obtineam vize pentru a trece frontiera si cum ne uitam cu invidie la vecinii nostri, fosti inregimentati si ei in blocul sovietic, atunci când erau ba primiti in NATO, ba in Uniunea Europeana. Vinovatii pentru frânarea evolutiei acestei tari sunt printre noi, isi mai fac inca mendrele prin structurile de conducere.
Mai important, insa, este ca, mai proptiti de la spate, mai prin forte proprii, am izbutit sa fim adoptati de familia europeana, cu toate bubele pe care le avem in cap. Inca mai avem mult, domnule Brucan, pâna când vor trece cei 20 de ani de care vorbeati acum 24 de ani, dar iata ca daca ne ridicam pe vârfuri, tot ajungem sa insfacam ceva de pe masa bogatilor. Si chiar daca stam stingheri intr-un ungher al Europei civilizate, avem niste drepturi, niste obligatii si niste beneficii pe care nu ar trebui sa le ignoram. Iar daca despre obligatii nu ne place sa auzim, hai macar sa mergem duminica la vot fiindca vom avea niste beneficii.
Asadar, daca tot ne-am dorit atât de mult sa intram in UE, sa nu uitam ca nu am facut asta doar ca sa muncim peste hotare, ci in primul rând sa traim confortabil la noi acasa. E o prostie sa crezi ca „adevaratii cetateni nu merg la vot, ci ies in strada”. Tot ce s-a construit durabil in lumea civilizata s-a ridicat pe baza votului popular, nu pe miscari de strada. Dovezile sunt nenumarate.
Legislatia noastra este votata in proportie de 75% la Bruxelles. La europarlamentarele din 2009, prezenta la vot a fost de 27% si s-au iscat aprige discutii despre criza de legitimitate ale europarlamentarilor.
Cât despre figurile ajunse in PE e si rusinos sa mai aducem aminte.
Sa nu repetam greseala din 2009. Boicotul nu va reforma sistemul politic, ci va încuraja actualul sistem. O reforma a sistemului politic se face in ani de zile printr-o presiune constanta a societatii civile. Un sistem politic nu poate deveni mai democratic si mai curat prin boicot, ci dimpotriva. Asadar, sa facem minimul efort de a merge la vot duminica, sa nu irosim aceasta sansa pe care o avem atât de rar, sa ne manifestam si noi ca niste europeni civilizati care au beneficii de pe urma UE, daca de obligatii nu vrem sa auzim.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.