Primarii nu scapa de atributii in perioada estivala. In special in zilele caniculare, ei trebuie sa fie in alerta in cazul izbucnirii unor incendii. Pentru a evita astfel de situatii sau pentru a minimiza impactul lor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a intocmit un ghid simplu de masuri de protectie care trebuie luate in aceasta perioada si a identificat si obiectivele care comporta cel mai mare risc.
“In sezonul estival sunt vizate in special unitatile de cazare turistica, culturile agricole, depozitele de furaje, zonele cu vegetatie forestiera, locuintele si orice tip de anexe gospodaresti”, a explicat col.ing. Catalin Felegeanu, adjunctul ISU Bacau.
Printre masurile care trebuie luate pe timp secetos se numara identificarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu in conditii de temperaturi crescute, interzicerea utilizarii focului deschis in zonele afectate de uscaciune avansata, restrictionarea efectuarii in anumite intervale din timpul zilei a unor lucrari care creeaza conditii favorizante pentru producerea de incendii, asigurarea rezervoarelor care contin vapori inflamabili prin depozitare la umbra, intensificarea controalelor in zonele cu culture agricole si in locuri cu vegetatie forestiera si cel mai important, asigurarea si verificarea rezervelor de apa pentru incendiu.
Nicio victima pana acum
Sezonul incendiilor a debutat deja. “Am participat la stingerea a numeroase incendii in ultima perioada. Cele mai vulnerabile sunt gospodariile in care locuiesc persoane varstnice care nu se pot autosalva in cazul unui incendiu. Pana acum am inregistrat doar pagube materiale si nicio victima. Situatia este imbucuratoare deoarece, in aceeasi perioada a anului trecut, numaram deja sase victime ale incendiilor”, a mai spus col.ing. Catalin Felegeanu. Acesta a adaugat ca munca pompierilor ar fi usurata considerabil si daca la nivelul primariilor s-ar debloca mai multe posturi de sef serviciu voluntar pentru situatii de urgenta, cadru tehnic PSI sau inspector de protectie civila, astfel incat numarul celor care contribuie la prevenire unor evenimente nedorite sa fie mai mare. Toate masurile de protectie pe care edilii trebuie sa le aiba in vedere pot fi consultate si pe site-ul ISU, la sectiunea informare preventiva.
Andreea Gavrila
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.