Sunt puține lucruri care fac diminețile mai bune decât mirosul proaspăt de cafea preparată. De aceea, băutorii îndrăgostiți de cafea vor prefera mereu aroma și gustul cafelei proaspăt măcinate. Asta nu înseamnă că nu vor bea și altfel de cafea, doar că o vor prefera întotdeauna pe aceasta.
Există un motiv pentru care ne încântă aroma boabelor de cafea proaspăt râșnite. Asta se datorează faptului că fiecare bob de cafea conține aproximativ 800 de arome și uleiuri volatile diferite: plante, nuci, flori, fructe, mirodenii etc.
Espressor (“expresor”) cafea – oferte (LINK)
Dar, dacă preferi cafeaua boabe pe care să ți-o macini tu acasă, ține cont de regula celor 15 minute. După un sfert de oră, mai mult sau mai puțin, cafeaua măcinată pierde aproximativ 60% din arome. De aceea, e recomandabil să cumperi cafea boabe și să o macini acasă, indiferent că faci asta cu o râșniță de cafea sau ai un espresor care funcționează cu cafea boabe. Soluții există: o mulțime de espressoare – altele decât cele cu capsule – funcționează direct cu boabe de cafea, pe care le macină și prepară o cafea proaspătă de fiecare dată.
Nu doar că e mai bine să măcinăm cafeaua pe loc, ci e recomandabil să cumpărăm cafea cât mai proaspătă cu putință. Cu cât timp a trecut mai puțin de la culesul, uscatul, transportul și prăjitul boabelor de cafea, cu atât mai bine. Evident, este important și să ne asigurăm că boabele de cafea sunt bine conservate, niciodată nu trebuie cumpărată cafea care a fost expusă la aer și la lumină.
Pentru a ne apropia și mai mult de o cafea perfectă, trebuie să acordăm atenție și granulației de măcinare, în funcție de modul de preparare. Cel mai important lucru de știut este următorul: cu cât cafeaua petrece mai mult timp în contact cu apa, cu atât mai mare trebuie să fie granulația cafelei măcinate. De exemplu, pentru metode de preparare care necesită mai mult de cinci minute, trebuie să avem o granulație mai mare, în timp ce espressoarele au nevoie de o cafea măcinată mai fin.
Și apa este importantă la prepararea unei cafele, întrucât ea stă la baza infuziei și trebuie să fie de bună calitate. O apă proastă poate strica gustul cafelei, indiferent cum o prepari. Apa minerală – atenție, nu carbogazoasă, ci plată – este cea mai recomandată pentru prepararea unei cafele perfecte.
Espresor cafea – oferte (LINK)
În fine, după cafea, expresor și apă, un alt amănunt important este chiar ceașca din care îți bei cafeaua. Sau cana, chestie de gust.
Specialiștii susțin că, atunci când vine vorba de căni sau cești de cafea, culoarea trebuie să fie una neutră, cel mai bine albă, pentru că astfel nu va fi afectată percepția psihologică a gustului.
În general, se folosește porțelanul, pentru că este un material nobil, rezistent și pentru că păstrează mai bine căldura. Sticla permite observarea din exterior, aprecierea culorilor și texturii, uniformitatea și crema, dar căldura se disipează mult prea rapid. O alternativă bună sunt ceștile cu fund dublu, dar trebuie ca acestea să nu fie reci înainte de a fi turnată cafeaua în ele.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.