În noaptea aceasta de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 martie 2021, odată cu trecerea la ora de vară, ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Astfel, ora 3.00 devine ora 4.00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie in 2021).
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece țara noastră, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.
În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997 a intrat în vigoare Ordonanță nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: „În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.
Eliminarea trecerii la ora de vară a fost pusă în discuție în ultimii ani. După un sondaj realizat în tot spațiul comunitar, în perioada 4 iulie-16 august 2018, și în care au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri (84% dintre respondenți au fost în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an) din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene, această a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei.
Eurodeputații au votat, la 26 martie 2019, renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Țările care decid să mențină permanent ora de vară ar trebui să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard își vor schimbă ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.
În situația în care Comisia Europeană va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcționarea în bune condiții a pieței unice, va putea introduce o propunere de amânare a intrării în vigoare a directivei cu maximum 12 luni.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Nu toate statele folosesc în acest moment ora de vară, iar perioada nu este aceeași în toate țările care recurg la schimbarea orei. Țările ecuatoriale și tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.