24 noiembrie 2024

„In aceasta campanie am câstigat multi prieteni”

Emil Melinte a candidat pentru functia de primar al Bacaului ca independent. Programul sau electoral s-a axat, in principal, pe problemele economice si sociale ale municipiului. In urma rezultatelor comunicate de BEM, Emil Melinte a obtinut 1500 de voturi, ceea ce inseamna 2,81 la suta, un procent care nu-l multumeste, insa ii da sperante pentru viitor. Emil Melinte ii recomanda noului primar sa depolitizeze Primaria si institutiile subordonate, dar mai ales sa promoveze competenta si transparenta in decizii.

– Campania electorala s-a încheiat, rezultatele sunt cunoscute. Va felicit pentru curajul de a candida independent, alaturi de candidati sustinuti de partide puternice, dar si de alti independenti. Va rog sa ne relatati impresiile, opiniile din prima dumneavoastra campanie electorala.



– Pentru ca a trecut campania electorala si nu mai este necesar sa-mi cenzurez ideile, pot discuta deschis cu dumneavoastra si cititorii ziarului “Desteptarea”. Voi expune mai întâi motivele înscrierii în cursa electorala.
De mai bine de 10 ani ma lupt cu un sistem politizat, incapabil sa reactioneze la problemele reale ale copiilor si parintilor care au copii autisti. Am un baiat cu autism într-o forma severa si toate initiativele mele de ameliorare sau recuperare a acestor copii s-au lovit doar de piedici, puse de factorii responsabili ai comunitatii noastre, indiferent de culoarea politica. Nici o initiativa, propusa partidelor, în alte directii, cum ar fi digul de la Saucesti, unde au reactionat ridicând din umeri, motivând în scris ca aceasta comuna sufera de o încadrare în standarde vechi, ce nu permit o astfel de investitie. A fost nevoie de doua inundatii consecutive, în anii 2008 si 2010, si de prezenta unui presedinte al României, pentru a rezolva problema.
Mediul privat, caruia îi apartin, nu are acces la licitatiile publice într-un mod de competitie coerent, care sa sprijine realmente initiativa privata, de aceea, de peste 10 ani, lucrez în toata tara, acolo unde e nevoie de specialisti si nu de prieteni ai partidelor politice. Am dat doar trei exemple care vorbesc de la sine despre efectele politizarii institutiilor statului roman. Daca suntem inundati, ne descurcam, de lucru mai gasim, însa pentru a recupera un copil cu autism în timp ce cauti de munca, fara sprijinul institutiilor statului, va rog sa ma credeti, este imposibil. Cel mai mult ma motiveaza baiatul meu autist, pentru care sunt capabil sa trec orice încercare, oricât de grea. Stiu ca doar intrând în spatiul public am o sansa sa sensibilizez societatea si asa zisa clasa politica, si sa reusesc cu proiectul pe care l-am depus în data de 5 februarie 2016 la CL Bacau, privind copiii autisti. Proiectul a fost mutat dintr-un birou în altul, în mod formal abordat si apoi abandonat. În campania electorala nu am facut referiri la acest proiect, asteptând competitorii mei sa se informeze despre el si sa-l sustina. Poate o vor face dupa ce se vor apuca de treaba, e decizia dumnealor. Eu nu am reusit decât sa-l aduc in spatiul public.

– Cum apreciati ca s-a desfasurat campania electorala?

– Ca organizare, am utilizat 4000 de lei, bani proprii, din care am cheltuit 3800 de lei. Am lucrat fara echipa, doar cu prietenii si sustinatorii mei, si am obtinut 1500 de voturi. Ei bine, daca la toamna vom fi 12 oameni, si vom munci pe acest model, împreuna, putem obtine orice ne propunem si nimic nu ne poate sta în cale. Desfasurarea campaniei a fost conform regulilor si legislatiei în vigoare. Am pornit strângerea de semnaturi pe data de 15.02.2016, mergând din casa în casa, mi-am facut multi prieteni si am cunoscut foarte bine realitati altfel greu de perceput. Problemele au aparut dupa depunerea dosarului de candidat, pe site-ul BEM Bacau figurând ca respins pâna în ziua de 4 mai. Dupa îndreptarea acestei erori materiale, am fost validat si m-am dus sa-mi fac afise si fluturasi de campanie, insa, am constatat ca nu am unde sa le afisez, fiind nevoit sa parcurg o procedura greoaie, de 5 zile, pentru a avea o hotarâre în acest sens. Pentru punerea în aplicare am fost nevoit sa discut apasat cu primarul interimar si directorul care se ocupa de panourile de publicitate electorala. Atitudinea partidelor privind acest aspect a lasat de dorit, cinci zile nu am beneficiat de afisaj public din cauza lor. Nu am avut desigur alte asteptari, stiam cu ce sistem ma confrunt. Am fost afectat doar de un comentariu imposibil de calificat al unui anonim, care a gasit de cuviinta sa afirme ca folosesc copilul meu autist în campania electorala.

– Cum au fost întâlnirile cu alegatorii? Cum a fost primit programul candidatului Emil Melinte?

– Deschise si prietenesti. Programul a fost construit împreuna cu alegatorii mei si sustinut de acestia.

– Ce ati câstigat în aceasta campanie? Ce v-a surprins pozitiv sau negativ?

– Am câstigat o experienta dovedita, un model prin care, oameni cu calitati de lideri, motivati de lipsa de reprezentativitate a actualei clase politice, pot ajunge la acelasi rezultat electoral precum cel mai puternic partid, lucrând împreuna. Concret, eu am avut 1500 de voturi, un altul (medic, avocat, simplu muncitor, student sau pensionar), cu aceeasi motivatie, vine alaturi de mine si obtinem 3000. Suntem de ajuns 12 oameni pentru a ne prezenta cu 18.000 de voturi si sa aratam cartonasul rosu oricarui partid politic. În opinia mea, functia de primar este administrativa si în egala masura reprezentativa. Primarul ales trebuie sa fie cel mult membru al unui partid politic, nu presedinte de organizatie politica. Sefii institutiilor subordonate Primariei, la fel. Politica trebuie facuta în Consiliul Local, unde se pot manifesta liber presedintii de partide politice. Primarul nu trebuie sa sustina partidele politice, el poate fi doar sustinut de acestea, din Consiliul Local si de preferat, de catre cetateni. Astfel am înteles eu candidatura mea independenta la functia de primar, ca un cartonas galben aratat clasei politice actuale. Daca lucrurile evolueaza negativ, ar putea urma unul rosu. În aceasta campanie am câstigat multI, foarte multi prieteni.

– In programul dvs. au dominat problemele economice, ale locurilor de munca pentru fiecare bacauan, mai putin vizibile la alti candidati si, cu toate acestea, voturile au fost, cel putin pentru mine, mai putine decât ma asteptam. Care ar fi cauza?

– Cine chiar vrea sa munceasca, si poate, o face. Cine chiar vrea sa învete, si poate, învata. Nu asteapta de la politicieni vreun ajutor, constienti ca si mine ca nu se stie când va veni, si ca are de întretinut o familie, sau trebuie sa faca o cariera. Acesti oameni, în general, nu vin la vot, neavând asteptari de la clasa politica. Mesajul meu se adresa celor care au nevoie de sustinere din partea autoritatilor publice, însa în trei saptamâni, a ajuns la putini cetateni. Stiam aceste lucruri, însa doresc sa dau curaj oamenilor sa mi se alature, pentru ca, asa cum am spus, cu o echipa de 12 lideri putem atinge scorul oricarui partid politic, în doua luni de zile, una de precampanie, una de campanie electorala.

– Urmatoarele alegeri pentru functia de primar vor fi, în mod normal, peste patru ani. Sunteti pregatit pentru o noua candidatura?

– Nu înca. Trebuie sa treaca o perioada de timp, necesara formarii echipei de lideri. As vrea sa realizam ca suntem în mileniul III, ca mijloacele tehnice de productie si de comunicare au transformat societatea. În opinia mea, doctrinele politice se afla într-un proces de adaptare la noile realitati globale. Evolutiile rapide, si aici vorbesc despre aparitia muncii la domiciliu, a unor noi profesii liberale, libera circulatie a fortei de munca, închiderea unor obiective industriale foarte importante, au condus la masuri contradictorii luate de partidele politice. În linii mari, militez pentru sprijinirea de catre institutiile de stat a învatamântului de masa, a sistemului de sanatate, a sportului si implicarea acestor institutii publice sau mai putin publice, cu preponderenta în infrastructura, industria strategica, militara. Astfel vom avea suficienti oameni si mijloace tehnice care sa faca fata provocarilor venite din Vest sau din Est. O elita, fie ea scolita la cele mai bune universitati din Occident, cu resurse materiale nelimitate, nu poate face fata viitorului tarii noastre, singura. Avem nevoie de împrospatarea elitelor cu multi, tot mai multi tineri, din toate mediile sociale, crescuti ca lideri. Abia apoi vom putea aduce în discutie doctrine politice autentice.

– Ce-i recomandati primarului nou ales?

– Sa depolitizeze institutiile statului român din subordine.
Daca imi dati voie, doresc sa multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine si m-au sprijinit in demersul meu. De asemenea, multumesc celor care m-au votat, au crezut in mine si in proiectul meu, asigurându-i ca voi continua sa lupt pentru el.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014