Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a facut publice noile biruri puse pe capul agentilor economici. Micii afaceristi, care au o cifra de afaceri de pana la 52 de mii de lei vor plati 2.200 de lei, cei cu cifra de afaceri de pana la 215 mii de lei, 4.300 de lei, pana la 430 de mii, 6.500 de lei, pana la 4,3 milioane de lei, 8.600 de lei anual. Impozitul forfetar va fi platit si de managerii intreprinderilor mijlocii si mari, 11 mii de lei, pentru firme cu cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 4,3 si 21,5 milioane de lei, 22 de mii de lei, pentru o cifra de afaceri cuprinsa intre 21,5 si 129 milioane de lei si 43 de mii pentru afaceri care depasesc 129 de milioane de lei intr-un an.
Micile afaceri risca sa se inchida
Impozitul forfetar este pentru micii afaceristi, cateodata, egal cu valoarea profitului declarat anul anterior. Pentru ca afacerea si eforturile depuse sa renteze, acestia vor fi nevoiti sa disponibilizeze sau sa creasca preturile, incercand sa ramana pe piata. aCifra de afaceri nu mi se pare cel mai potrivit criteriu. Vom fi multi care vom fi nevoiti sa ne inchidem afacerea. Am un laborator de cofetarie, cu 12 angajati, si am realizat o cifra de afaceri de aproape 100 de mii de euro. Cu acest impozit sunt nevoita sa dau tot profitul la stat. Nu pot mari preturile si nu pot sa dau nici oamenii afara, caci suntem ca o familie”, ne-a precizat Simina Burghelea, de la Tic Trading.
Ion Stamate este manager la Mecanic Grup, societate cu 36 de angajati, si priveste cu reticenta noua masura: aEste daunatoare acesta masura. An de an apar noi reglementari, fara suport, care dauneaza mediului economic. Este o instabilitate mult prea mare la nivel fiscal. Impunerea acestui impozit va afecta micile SRL-uri, afaceri de familie, care isi vor inchide portile. Este de asteptat sa creasca foarte mult somajul.”
Reticenta si la cei mai mari
aPrin acest impozit, statul isi recunoaste neputinta de a colecta darile”, afirma Florin Cornescu, manager la Inter Auto SRL, societate cu o cifra de afaceri care depaseste 2 milioane de euro. aEste buna masura asta. In Romania sunt 630 de mii de firme, din care 370 de mii nu au declarat profit in ultimii ani si nu au platit niciun leu impozit”, a mai declarat Florin Cornescu. Reticenta agentilor economici este explicabila si datorita numarului mare de impozite, reglementate de la an la an. aImpozitul forfetar este o taxa fixa, poate ca va fi mai bine asa, in conditiile in care nu vor apare si alte taxe”, afirma Antoanella Brebu, de la SC Noua Bistrita SRL. aImpozitul nu poate fi aplicat micilor intreprinderi, cu venituri sub 12 mii de euro. In caz contrar, se vor impinge in faliment cateva zeci de mii de firme, generandu-se zeci de mii de someri, fapt care va avea repercusiuni asupra bugetului statului si dezvoltarii locale”, ne-a precizat Gina Plantos, presedintele Patronatului Judetean al IMM-urilor din Bacau.
Se doreste diminuarea evaziunii fiscale
Principalul obiectiv al noului Cod Fiscal si implicit al introducerii impozitului forfetar este diminuarea evaziunii fiscale. Impozitul pe venit, ocolit de majoritatea agentilor economici, a fost scos pentru introducerea impozitului minim. aSe doreste diminuarea evaziunii fiscale in comert, prestari de servicii si turism. S-a constatat ca sute de mii de firme inregistreaza pierderi in fiecare an, desi nu platesc impozit pe profit la buget. S-a pus problema de unde gasesc resurse administratorii sa intretina firmele din banii personali”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Muntean, director general al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau (DGFP).
Mircea Merticariu