11 ianuarie 2025

Impozitul de 16% loveste in IMM-uri: Micii intreprinzatori, afectati de eliminarea cotei de 3%

Microintreprinderile vor plati din acest an 16% impozit pe profit. Masura din Codul Fiscal, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, a bulversat mediul de afaceri bacauan al IMM-urilor. Se anunta falimente in lant, cresterea somajului si deprecierea mediului economic, saracit de aportul micilor intreprinzatori. In ultimii ani, microintreprinderile si-au pierdut aprivilegiile”. Daca in 2007, cota de impozitare era de 2%, in 2008 aceasta a urcat la 2,5% si s-a majorat, in 2009, la plafonul de 3%, care este eliminat acum in favoarea impozitului pe profit de 16%. Cresterea fiscalitatii ar putea produce un efect de bumerang. Specialistii estimeaza atat cresterea somajului, a evaziunii fiscale si scaderea incasarilor la bugetul de stat. Pentru viitorul IMM-urilor masura este una nefasta.

Administratorii de IMM-uri din Bacau se gandesc sa inchida portile sau sa gaseasca o metoda pentru afentarea” statului. O masura la care vor apela aproape toti patronii va fi reducerea profitului prin cresterea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, masura impusa prin Codul Fiscal, impozitul de 16 la suta, are si rolul de a impulsiona consumul. Patronii vor declara un profit mai mic, iar pentru asta il vor cheltui pe ainvestitii”.



aSe descurajeaza activitatea intreprinderilor, e o presiune de ordin fiscal care va aduce cresterea evaziunii. Micii intreprinzatori vor cauta portite pentru a rezista in fata acestei noi impuneri”, a declarat Mihai Tulbure, seful Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bacau. Micii intreprinzatori bacauani iau in calcul si reducerile de personal si restrangerea activitatii. aNu sunt de acord cu o astfel de masura. Suntem o firma mica, avem 4 angajati. Nu este normal sa platim atatea taxe la stat. Platim impozit prin salariati, platim prin fiecare produs, acum trebuie sa platim si pentru profit. Voi da oameni afara ca sa platesc impozite”, a spus Iulian Benchea, administratorul societatii Dasy Sara SRL, organizator de evenimente festive, care a realizat o cifra de afaceri de peste 250.000 de lei in 2009.

aVa fi tot mai rau. Avem de platit prea multe taxe, practic tot profitul il dam la stat. Acest impozit nu este o masura buna!”, este de parere Vasile Barbu, administratorul Barbu Impex, societate cu 9 angajati, care se ocupa de imbutelierea si vanzarea de apa minerala.

Barurile si pompele funebre raman cu impozitul forfetar

Domeniile care se preteaza la evaziune fiscala, la activitate fara evidente contabile sau protejate prin alte legi, vor plati si in acest an taxa forfetara. Lista cu serviciile care vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16%, dar care vor plati impozit forfetar sau 3% din cifra de afaceri se afla inca in discutii. Printre cele 26 de servicii si tipuri de afaceri se numara: restaurantele, hotelurile, barurile, centrele de fitness, dar si pompele funebre. Prevederile Codului Fiscal mai aplica o lovitura grea IMM-urilor. Din acest an, contribuabilii vor efectua platile anticipat. Potrivit prevederilor legale, IMM-urile au obligatia de a declara si efectua trimestrial platile anticipate, in contul impozitului pe profit anual. Acesta va fi actualizat cu indicele de inflatie. Platile anticipate se determina pe baza impozitului pe profit pe anul precedent.

Mircea Merticariu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img