Mass – media face parte din viata noastra cu bune si rele. Societatea de consum ne convinge ca avem nevoie de trei televizoare intr-un, calculatorul nu trebuie sa lipseasca din camera copilului, iar telefonul mobil trebuie sa fie unul performant, cu jocuri sau acces la internet ca sa nu râda ceilalti copii de el. Sunteti un parinte multumit ca ati asigurat copilului tehnologie de calitate, care sa-i asigure dezvoltarea abilitatilor necesare integrarii in societate.
Ce se intâmpla cu copilul „bombardat” de atâta „bunastare” informationala? Incerc sa va aduc câteva lamuriri, pe intelesul dvs., bazate pe studii stiintifice, care sa va ajute sa luati decizii in cunostinta de cauza si nu sub influenta marketing-ului de „gherila” (uneori). Creierul copilului este cel mai afectat in acest context si cred ca este oportun sa va spun câteva cuvinte despre creier si dezvoltarea lui. Cresterea in greutate a creierului este maxima in jurul vârstei de 3 ani si jumatate, când isi tripleaza greutatea de la nastere, iar dezvoltarea lui, adica specializarea creierului pentru a indeplini anumite functii (mers, vorbit, inteligenta, afectivitate) incepe de la nastere si se maturizeaza in jurul vârstei de 12 ani.
Creierul mare are doua parti unite printr-o punte prin care comunica si este responsabil de miscarea copilului (ridicarea capului, statul in sezut, mersul, activitatea mâinilor) si de latura cognitiva (vaz, auz, miros, gust, pipait, vorbire, inteligenta). Exista si un creier mic, care este responsabil de echilibru. E important sa stiti ca micutul vine pe lume cu zestrea de la parinti, iar interactiunea zestrei genetice cu factorii ambientali (familie, scoala, natura) este cruciala pentru dezvoltarea lui psihica si motorie.
Dezvoltarea psihica e in strânsa legatura cu dezvoltarea motorie – adica miscarea copilului. Când copilul se ridica in sezut, când merge isi largeste aria de descoperiri, va cerceta, devenind mai inteligent decât atunci când il tineti numai in brate de frica sa nu se loveasca. Când asezati copilul in fata televizorului, efectul de hipnoza pe care il are asupra sa inhiba cele doua parti ale creierului, care nu mai comunica intre ele, deci dezvoltarea lui este oprita; cu cât copilul este mai mic (sub 3 ani) si timpul de expunere este mai mare (peste 2 ore in 24 ore ) cu atât impactul este mai dezastruos; efectele nu sunt vizibile imediat – constatam ca nu vorbeste cât ar trebui pentru vârsta respectiva, nu interactioneaza cu copiii, este agitat, nu va intelegeti cu el. Mesajul emisiunii tv (desen animat, film, stire) este de asemenea foarte important – daca e unul violent, copilul este stresat iar organismul sau secreta un hormon (de stress) care inhiba dezvoltarea creierului.
In plus, copilul nu face deosebirea dintre realitatea virtuala (cea de la tv) si realitatea vietii in care se afla inainte de vârsta de 7 ani. Unde gresim? Dezvoltarea psihica si emotionala a copilului se obtine prin interactiunea cu noi – mama, tata, bunici, bone, copiii de la gradinita, invatatoarea, profesorii si nu prin interactiune cu o masinarie, care, oricât ar fi de desteapta, nu are sentimente. Ce-i de facut? Copilul pâna la 2 ani si jumatate nu ar trebui sa vina in contact cu nimic ce inseamna ecran; oferiti-i jucarii care sa-i stimuleze imaginatia si creativitatea, cititi-i povesti, luati-l cu dvs. in bucatarie si dati-i de treaba pe masura vârstei.
Dupa 3 ani, alegeti desene animate cu mesaj pozitiv si educativ si explicati-le, iar durata sa nu depaseasca o ora si jumatate in 24 de ore. Pe masura ce creste, invatati-l sa foloseasca calculatorul in scop constructiv si nu distructiv, obisnuiti-l cu informatie de calitate si apelati la ajutor specializat pentru a parola anumite pagini; nu renuntati la obiceiul de a iesi impreuna in parc, in excursii, la film, de-a citi o carte, de-a face impreuna curat sau o prajitura – asta il ajuta sa cunoasca experiente noi care sunt diferite de cele din mass – media. Dezvoltarea laturii psihice a copilului trebuie stimulata si dirijata in directia dorita, la adapost de riscuri sau surprize neplacute. Faceti-va timp pentru copiii dvs. – e dovada de iubire!
dr.Ana Olinic, medic primar pediatru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.