9 ianuarie 2025

Imobiliarele in declin

De-a lungul a numai cateva luni, piata imobiliara din Bacau a intrat in vrie, la fel ca,
de altfel, in toata tara. Preturile sunt pe un trend descendent, cererea si oferta au scazut drastic, iar afacerile din domeniul imobiliar dau mari semne de oboseala. Fata de acum cateva luni, preturile apartamentelor au ajuns sa scada, in unele zone, chiar si cu 50%.

Criza economica a lovit din plin in piata imobiliara de peste tot. Bacaul nu face nici el exceptie. Daca anul trecut in vara erau pagini intregi pline cu anunturi de vanzare a apartamentelor si a caselor, acum numarul s-a redus aproape de jumatate. Preturile s-au redus si ele, daca nu cu jumatate, oricum cu un procent semnificativ. Cu titlu de exemplu, un apartament cu 2 camerein zona centrala a Bacaului nu putea fi gasit, cu 7-8 luni in urma, la un pret sub 55.000 de euro. Acum au aparut oferte pentru apartamente „ultracentrale” cu doar 29.000 euro. Pentru Orizont – Tic-Tac, anul trecut pretul la un apartament de 3 camere era de 66.800 de euro in bloc nou. Tot intr-un imobil nou, in aceeasi zona, un apartament de 3 camere este scos la vanzare acum cua 51.500 euro. In iulie 2008, un apartament cu 3 camere pe Stefan cel Mare era vandut cu 75.000 euro. Azi, un apartament cu 4 camere, cu centrala, tot pe Stefan cel Mare, este evaluat la 69.000 euro. Sa nu mai vorbim de Energiei, unde in vara pentru un apartament cu 3 camere se cereau chiar si 123.000 de euro. Pentru aceleasi conditii, in Bistrita Lac, zona recunoscuta pentru preturile prohibitive, acum se cer 52.500 euro negociabil. Cifrele spun totul despre o situatie in declin pe piata imobiliarelor. Diferentele de pret, scaderea cererii si diminuarea ofertei i-au bagat in criza si pe cei ce deruleaza afaceri in domeniul imobiliarelor.



Agentiile imobiliare, in prag de colaps

Diminuarea drastica a preturilor si a cererii de pe piata au dus agentiile imobiliare intr-o situatie deloc pozitiva. Florin Dudau, de la agentia ProHouse, ne-a declarat, pe un ton deloc optimist, ca afacerile „merg prost si nu sunt semne de redresare. Preturile sunt jos si nu exista cumparatori, in ciuda semnalelor date de BNR in ceea ce priveste relaxarea creditelor.” O atitudine putin mai pozitiva are Roxana Dobre, de la Agentia Pro Advice. Desi recunoaste ca in acest moment afacerile merg „slabut, foarte slabut, pentru ca numarul tranzactiilor a scazut mult”, ea justifica diminuarea cifrei de afaceri si prin prisma perioadei: „In perioada aceasta a anului de obicei sunt mai putine tranzactii imobiliare.” Pentru a lua un puls cat mai adecvat al situatiei din domeniul imobiliar am luat legatura si cu un constructor. Este vorba de Ionel Condurat, de la societatea Global Invest. „Cum sa fie situatia imobiliarelor… este in scadere. In ceea ce priveste redresarea pietei, aceasta va avea loc foarte greu si foarte lent. Cred ca va mai dura, dupa parerea mea, cel putin doi ani pana ce se va putea vorbi despre o revenire la normal a pietei.” Cu un raport de 2:1 in ceea ce priveste optimismul jucatorilor de pe piata imobiliara, la aceasta proportie adaugandu-se si diferentele elocvente de pret amintite mai sus, un singur lucru iese cu claritate in evidenta: declinul imobiliarelor este clar, iar sansele de revenire pe termen scurt sunt minimale. Relaxarea creditelor nu poate revigora piata, pentru ca veniturile populatiei sunt si ele in scadere, pe fondul deprecierii constante a leului in comparatie cu moneda europeana. Spectrul crizei planeaza linistit deasupra unei nelinistite piete imobiliare…

Cosmin Chiribau, managerul companiei InterCasa, dezvoltatorul proiectului imobiliar
Green ECO Villa din Serbanesti:

Exista un blocaj al pietei imobiliare?
– Nu este un blocaj an sensul strict al cuvantului, ci este o scadere drastica a numarului de tranzactii.

Care sunt solutiile constructorilor pentru a reduce efectele crizei?
– As dori sa nuantez putin, probabil este vorba despre dezvoltatorii imobiliari, nu despre firmele de constructii. Dezvoltatorii imobiliari trebuie sa-si eficientizeze costurile cu forta de munca si apoi sa renegocieze preturile cu furnizorii. Evident, aceste lucruri trebuie sa se reflecte an scaderea preturilor imobilelor. Mai mult decat atat, ar trebui sa se plece chiar de la proiectare, an sensul micsorarii suprafetelor construite, care sa se ancadreze antre 100-170 mp.

Este nevoie de o interventie a statului si/sau de o relaxare a conditiilor de creditare pentru ca investitiile sa continue?
– Criza a plecat de la blocarea creditarii. Este nevoie de o interventie a statului doar la nivelul normelor si reglementarilor BNR – se ancearca acum timid acest lucru – care sa aiba drept consecinta relaxarea conditiilor de creditare. Asta ar ansemna credite mai multe, deci tranzactii mai multe, adica depasirea crizei. an Romania si an Bacau, cererea de locuinte este an continuare ridicata, mult peste nivelul ofertei.

Vor mai reusi bacauanii sa-si cumpere case si an 2009?
– Daca se vor relaxa conditiile de creditare, raspunsul este cu siguranta optimist. Cei care asi vor cumpara case an 2009 vor avea, cu siguranta, pretentii mult mai mari. Vor cere calitatea executiei, respectarea mediului, certificat energetic, cartea constructiei, sisteme de ancalzire eficiente, panouri solare. Vor alege casele inteligente.

Emilian Berceanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img