23 decembrie 2024

IMM-urile, locul unde se produc multe accidente

Sanatatea si securitatea in munca, „investitie sigura”

Sanatatea si securitatea in munca a angajatilor din intreprinderile mici si mijlocii a fost tema unei sesiuni de comunicari initiata de Inspectia Muncii in judetul Bacau. Au participat peste 100 de salariati din IMM-uri, care se ocupa cu protectia muncii. Au fost alese IMM-urile pentru ca aici se intâmpla cele mai multe din accidentele de munca.



Peste 100 de salariati din tot atâtea societati comerciale private au fost prezenti, ieri, la o sesiune de informare cu tema „Securitatea si sanatatea in munca in intreprinderile mici si mijlocii”. Participantii sunt responsabili cu protectia muncii in una din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din judet si au avut astfel prilejul sa isi perfectioneze activitatea pe care o desfasoara in unitatea in care sunt angajati. Organizata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, actiunea a fost deschisa cu prelegerile celor doi reprezentanti ai Inspectiei Muncii, initiatoarea sesiunii. Alegerea intreprinderilor mici si mijlocii ca tinta a acestei sesiuni nu este intâmplatoare. “IMM-urile reprezinta peste 90 la suta din totalul agentilor economici din tara. La ele lucreaza 56,6 la suta din totalul populatiei active a României. Dar s-a mai constatat ca numarul accidentelor mortale in IMM-urile cu mai putin de 50 de lucratori este aproape dublu fata de cel din intreprinderile mari”, a declarat Emilia Zamfirache, inspector de munca la Inspectia Muncii.

Trei morti si patru invalizi, in opt luni

Situatia la nivel national se regaseste si in judetul Bacau. In ce priveste numarul accidentelor de munca, fata de anul trecut lucrurile nu s-au imbunatatit. “Pe primele 8 luni din 2012 raportam un numar sporit de accidente fata de anul trecut, in special, pe plaja celor grave. Aici ma refer la accidentele mortale si la cele urmate de invaliditate, care au fost in numar mai mare, in acest an”, a spus Ioan Andrei, inspector sef adjunct la ITM Bacau. In primele opt luni din acest an in judetul Bacau, oficial, s-au inregistrat 40 de accidente de munca. 33 dintre angajatii care au suferit un accident in timpul lucrului au fost pentru o perioada mai scurta ori mai indelungata in incapacitate de munca, dupa care au revenit in activitate. Dar alti trei au decedat iar patru s-au ales cu invaliditate pentru toata viata.

Investitiile in protectia muncii, „câstig sigur”

Pentru a preveni accidentele si bolile profesionale din intreprinderile mici si mijlocii, organizatorii sesiunii au insistat pe prezentarea legislatiei nationale de securitate si sanatate in munca. Aceasta a fost armonizata cu directivele europene, astfel ca in intreprinderile din România ar trebui sa fie asigurata sanatatea si securitatea salariatilor ca in orice stat avansat. Dar, din pacate, in multe intreprinderi mici si mijlocii nu se desfasoara efectiv instructajul si informarea lucratorilor cu normele de protectia muncii. Unii angajatori nici nu fac identificarea si evaluarea riscurilor profesionale, unul din pasii esentiali spre realizarea unui mediu de munca sigur si sanatos. Altii nu le asigura angajatilor echipament individual de protectie si de munca sau nu se preocupa ca ei sa beneficieze de control medical la angajare si periodic. Tocmai de aceea, in finalul sesiunii au fost prezentate bunele practici de securitate si sanatate in munca, implementate la un centru-pilot din tara, ca urmare a experientei acumulate in cadrul unui proiect PHARE derulat de România in parteneriat cu Austria. Organizatorii actiunii au demonstrat prin aceasta ca “investitiile in securitatea si sanatatea la locul de munca inseamna, in ultima instanta, un câstig sigur pentru angajator, deoarece astfel va avea angajati motivati, capabili sa munceasca mai bine, in conditii de siguranta”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img