Turcia impune starea de urgenta pentru cel putin trei luni de zile, Franta o prelungeste cu inca jumatate de an. La cele doua capete ale Europei, drepturile civile devin un lux iar democratia o amintire. Cele doua tari au putine in comun, insa le apropie implicarea secreta in Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Franta, in Libia, Turcia, in Irak si Siria.
„Lumea libera” a inchis ochii si a mers pe burta. In definitiv, cele doua tari nu faceau decât sa intre pe trendul deschis de SUA. Dar pretul pentru implicarea externa incepe sa se vada pe plan intern.
Este interesant de vazut, insa, baletul facut de liderii europeni in privinta evenimentelor din Turcia. Epurarea fortelor armate, a invatamântului si justitiei sunt privite senin de UE. Au fost, desigur, câteva apostrofari, de ochii lumii, insa nici un lider occidental nu a avut curajul sa-i spuna in fata lui Erdogan sa se opreasca.
Noi, românii, ne amintim, evident, de amenintarile liderilor europeni la referendumul de demitere al presedintelui Basescu si la modul in care peste sapte milioane de voturi au fost aruncate la cos pentru ca asa a vrut UE. Dar România nu avea armata Turciei si nici pozitia strategica a acestei tari.
Totusi, cedarea liderilor europeni seamana foarte mult cu cea de la 1938, când, la Munchen, au acceptat pretentiile lui Hitler cu privire la Cehoslovacia. Sansele ca Turcia sa actioneze de partea occidentului sunt, de acum, minime.
Erdogan a satisfacut cererile Rusiei, ba chiar a plusat cu arestarea pilotilor care au doborât avionul militar rusesc. Nu mai exista nici o bariera pentru o viitoare cooperare militara intre Turcia si Rusia si, in viitor, poate cu Iranul. Nu e lipsit de interes faptul ca un raport al ONU care critica modul in care Teheranul respecta acordul nuclear a fost respins de Rusia. Dar si de SUA, care isi cauta noi aliati in Orient.
Situatia României este cât se poate de neplacuta. Politica noastra externa s-a multumit sa mearga pe niste linii trasate de altii si ne trezim, astazi, ca schimbarea raporturilor de forte ne prinde mai mult decât nepregatiti.
Ca in desenele animate in care motanul intarâta câinele din spatele gardului, ne-am trezit ca si Tom ca a aparut o spartura in gard si ca nimic nu mai impiedica dulaul sa-l muste.
România e o tara cu lideri incapabili sa conduca tara fara sprijinul acoperitilor din presa, cu o Armata minuscula si incapabila sa opereze independent, cu economia la pamânt si cu o populatie imbatrânita si saracita, cu resursele furate de companiile straine.