Paradoxal, nu etnografii români au fost initiatorii declararii zilei de 24 iunie ca Zi Universala a Iei, ci comunitatea online “La Blouse Roumaine”, care a propus si adoptarea iei ca brand de tara, iar prima sarbatoare a avut loc in 2013.
In doar trei ani, ia româneasca a cucerit mapamondul, fiind nu doar un obiect vestimentar ci si unul care tine capul de afis al multor case de moda din intreaga lume. A devenit celebra coborând de pe Metopa de la Adamclisi direct intr-un tablou semnat de Matisse, in 1940.
Iia nu este numai arta, este istorie, cu radacini in cultura Cucuteni, asemuita de etnografi si istorici cu un monument in sensul propriu al cuvântului. De la obiect de port al tarancilor române, in zile de lucru si de sarbatoare, a devenit port de gala, prin adoptarea ei de catre reginele noastre.
Elementul esential al modelului este crucea, culorile si desenul variind de la o regiune la alta. Daca astazi straluceste la Viena, New York, Roma sau Paris, meritul sta in ingeniozitatea si maiestria tarancilor noastre care, de secole, le-a cusut cu migala, dragoste si talent, transmitând fiicelor si nepoatelor acest mestesug devenit arta.
La Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacau, Sectia de Etnografie, condusa de muzeograful Iulian Bucur, a scos din sipetele muzeului, din cele ale sectiilor din Comanesti si Racaciuni, perle ale costumului popular românesc, iar din albumele de fotografii imagini inedite cu tarani imbacati in camesi, itari, bundite, pieptare, ii, catrinte, pe simeze, la loc central fiind iia, in toata splendoarea ei, aduse din Letea Veche, Orbeni Pâncesti, Sascut, Magura, Comanesti, Rachitoasa, Cabesti, Pârjol, din cele trei zone etnografice – Trotus, Valea Tutovei si Bacau.
Iulian Bucur a spus povestea iei, povestile tuturor exponatelor care au inundat cu frumusetea lor sala de expozitie, indemnând bacauancele, designerii si copiii, sa vina sa vada colectia de costume, expozitia fiind deschisa pâna la sfârsitul lunii iulie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.