15 noiembrie 2024

Igiena in spatiul universitar

A fost o vreme când, la terminarea liceului, toti absolventii erau trimisi in productie. Ca asa era atunci: sistemul ne asigura cu generozitate locuri de munca, somajul nu exista in statistici decât asa, ca o boare, sa nu parem mai harnici decât japonezii.

Am prins vremurile acelea ca absolvent al unui liceu de matematica-fizica din Bacau, la finalul caruia am trecut prin focurile unui adevarat examen de bacalaureat, de teama caruia iti tremurau nadragii, dar pe care nu il pica aproape nimeni.



La final, ca recunoastere a parcursului meritoriu intr-un liceu de prestigiu, Partidul ne-a rasplatit pe masura, de la sef de promotie pâna la ultima loaza: ne-a pus in brate fiecaruia câte o repartitie la mina, in Valea Jiului, precum si un certificat de calificare in meseria de lacatus mecanic. Asadar, nimeni nu ar fi putut spune ca nu are loc de munca la absolvirea a 12 clase.

Evident, nimeni nu s-a dus in strafundurile pamântului, desi poate cu mineri scoliti nu ar mai fi iesit chiar macelurile mineresti de dupa 1990, asa cum au iesit in realitate. In schimb, cu totii am luat calea invatamântului superior.

Cu toate poticnelile, oferta scolara era destul de bine corelata cu cererea de pe piata muncii. An dupa an, echilibrul s-a tot stricat, iar invatamântul superior a intrat pe alocuri in zona rutinei, a diplomelor pe bani, a plagiatului. Sute si sute de absolventi ai unor specializari fantasmagorice fac orice altceva in afara de ceea ce au invatat.

Criza anilor din urma a mai facut curatenie printre universitatile fantoma, iar cele mai serioase isi vad in continuare de treaba, fie ele de stat, fie din mediul privat. Si chiar daca mai dor si astazi ranile lasate de criza, cine a stiut sa puna pret pe actul didactic are si azi un viitor.

Iar Universitatea “George Bacovia” este un exemplu in acest sens, mai ales prin adaptarea la cerintele pietei si prin solutiile de finantare gasite, precum aceasta inedita intreprindere universitara la care studentii se si angajeaza.

Un model de bune practici in vremuri tulburi, un exemplu mai ales pentru studentii care stiu ca obtinerea unei diplome si parcursul profesional ulterior nu sunt garantate de taxa anuala, ci numai de vointa de a invata carte si de profesionalizare.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014