29 noiembrie 2024

Iesim greu din criza. Primii la lene, ultimii la salarii

Judetul Bacau iese cu mare greutate din perioada de criza economica in care s-a afundat impreuna cu intreaga tara inca din 2008. Iar daca in unele zone cresterile indicatorilor economici arata optimist, in cazul nostru semnele de redresare sunt mult mai timide, dupa cum arata cifrele publicate de Comisia Nationala de Prognoza.

Dupa trei ani in care am fost singurul judet din tara cu lefuri in continua scadere, urmeaza patru ani in care lefurile vor creste, dar cu cel mai mic procent din tara. Comparativ cu altii, nu stam bine nici la prognozele privind somajul si nici la productivitatea muncii.



Bacauanii par sa nu aiba noroc nici in urmatorii ani de salarii mai consistente. Mai mult decât atât, chiar daca nu noi avem salariile cele mai mici, vom fi totusi ultimii din tara la procentul cu care vor creste lefurile. La acest capitol ne consolidam practic ultimul loc pe tara, intrucât de cel putin alti patru ani ne situam pe aceasta pozitie.

Conform Comisiei Nationale de Statistica, salariul mediu net de la nivel national va creste în perioada 2013-2016 cu 13,8%, de la 1.615 de lei în prezent, la 1.839 de lei peste patru ani. Cele mai mari cresteri se vor înregistra în judetele Caras-Severin (15,5%), Dolj (15,1%), Olt (14,5%), insa peste patru ani, în fruntea topului celor mai bine platiti salariati din România se va afla Bucurestiul (2.696 de lei), Ilfov (2.297 de lei), Gorj (1.940), Timis (1.851) si Cluj (1.845 de lei). Totodata, locuitorii mai multor judete din vestul, nordul si estul tării vor avea parte de cresteri salariale semnificativ mai reduse decât cele consemnate la nivel national.

Dupa o perioada destul de mare de scadere a lefurilor, in judetul Bacau, salariile vor creste, în medie, cu 9,2% în urmatorii patru ani, de la 1.212 de lei, la 1.323 de lei, respectiv de la 1.297 de lei, la 1.416 lei, potrivit datelor CNP. Cei mai prost platiti angajati vor ramâne locuitorii din Botosani, Maramures si Vaslui, unde salariile medii nete încasate în 2016 se vor situa în jurul sumei de 1.300 de lei, cu 500 de lei, respectiv cu 20% mai reduse decât media nationala.

“In judetul Bacau, salariile sunt la acest nivel pentru ca nu s-au mai creat locuri de munca in industrie. In schimb, s-a dezvoltat foarte mult comertul, unde locurile de munca sunt prost platite” – spune Martin Fartade, liderul local al sindicalistilor afiliati la confederatia „Cartel Alfa.

Bacaul va sta destul de prost si la capitolul scaderii somajului. La nivel national, scaderi se vor inregistra in urmatorii patru ani in toate judetele, dar in Bacau va fi la o rata dintre cele mai mici, cu doar -0,5%, in timp ce in alte judete scaderile vor fi de 1% sau chiar 1,9%. La nivel national, somajul va scadea de la 5,2%, nivel estimat pentru 2013, la 4,5% în 2016.

Productivitate slaba

Datele Comisiei Nationale de Prognoza fac referire si la productivitatea muncii in fiecare judet, unde Bacaul se situeaza in acelasi pluton codas, alaturi de judete precum Botosani sau Vaslui. Astfel, in cazul judetului Teleorman, spre exemplu, productivitatea unui locuitor va creste de la 3.858 de euro anul acesta, la 4.733 de euro în 2016, respectiv 22,7%, cea mai mare crestere de la nivel national. In schimb, un bacauan va aduce un plus de numai 19,6%, una dintre cele mai mici cifre din tara.

De mentionat insa ca valorile indicate de Comisia Nationala de Prognoza pot fi influentate de multi factori, astfel incât sa nu mai fie valabile la finalul perioadei de prognoza. Asa s-a intâmplat cu prognozele facute in 2008, care au fost date peste cap de criza financiara.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014