In mai putin de doua saptamâni, carburantii la pompa au inregistrat ieftiniri semnificative. Masura intervine pe fondul scaderii cotatiei barilului de petrol pe pietele internationale, cu circa 20%. Numai in ultimele zile, la statiile Petrom, compania cu cea mai dezvoltata retea de statii peco, motorina s-a ieftinit cu 6 bani si benzina cu 15 bani, niveluri de pret la care intervine si obisnuita ieftinire de 5 bani pe litru din fiecare weekend. Asa s-a ajuns, la acest sfârsit de saptamâna care abia s-a incheiat, ca la statia de benzine de pe Milcov, de exemplu, motorina sa se vinda cu 5,16 lei litrul, iar benzina obisnuita cu 5,39 lei litrul. De altfel, la toate benzinarile Petrom din Bacau, carburantii la pompa erau cei mai ieftini din tara. Pe 12 iulie, notam ca, la acelasi punct Petrom, motorina costa 5,32 lei, iar benzina 5,64 lei. Asadar, scaderea cea mai spectaculoasa se inregistreaza la motorina, al carei pret a pierdut aproape 50 de bani pe litru.
Preturile carburantilor comercializati la benzinariile de la noi sunt strâns legate de cotatiile internationale ale produselor petroliere si de cursul de schimb, in vreme ce cotatiile carburantilor sunt influientate de pretul barilului de titei. Prin urmare, din moment ce barilul a coborât de la 65 la 52 de dolari, iar cursul de schimb a ramas relativ constant, firesc e ca si distribuitorii de carburanti sa scada preturile produselor comercializate. Insa, nu indeajuns de mult ca sa fie resimtita in mod pozitiv si considerabil de posesorii de autoturisme.
Interesant de remarcat ca, pe fondul deprecierii masive a titeiului pe pietele internationale, doua dintre cele mai mari companii energetice britanice, Shell si Centrica, au anuntat ca vor desfiinta cumulat peste 12.000 de joburi. La fel si compania de peste Ocean, Chevron, care a anuntat ca va elimina 1.500 de joburi din schema sa de personal (2,3% din totalul angajatilor la nivel mondial). Cert este ca pretul petrolului a scazut cu 50% în ultimele 12 luni, fapt ce a determinat companiile din industrie sa taie masiv din cheltuieli. Petrolistii nu doar concediaza angajati, ci si pun frâna investitiilor.
In fine, potrivit datelor Comisiei Europene, din decembrie, anul trecut, si pâna pe la mjlocul lunii trecute (când companiile petroliere au inceput sa ieftineasca produsele la pompa), benzina s-a scumpit cu 9,5%, în timp ce motorina s-a ieftinit cu 0,8% (benzina s-a scumpit de la 1,182 la 1,295 euro/litru, iar motorina s-a ieftinit de la 1,228 la 1,218 euro/litru). O explicatie ar putea fi data de aprecierea semnificativa a dolarului fata de euro, fapt care a scumpit toate marfurile denominate în moneda americana pe pietele internationale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.