13 ianuarie 2025

Idei nastrusnice in loc de bani

Managerii au fost din nou aratati cu degetul si considerati vinovati pentru datoriile spitalelor. Ministrul Sanatatii le-a pus acestora in cârca, la ultima sa intâlnire cu reprezentantii sindicalistilor din sistemul sanitar, internarile fictive si facturile neplatite catre furnizorii spitalelor. Pentru a pune ordine in managementul spitalelor, Eugen Nicolaescu le-a cerut sindicalistilor sa stea cu ochii pe manageri.

Datoriile spitalelor publice au fost din nou subiect de discutie la ultima intâlnire a sefilor Sindicatului Sanitas cu ministrul Eugen Nicolaescu. Arieratele, adica acele restante de peste 90 de zile de la termenul de plata al facturilor, l-au infuriat pe ministru. Acesta a aratat ca o parte din bugetul alocat asistentei spitalicesti pentru acest an se va consuma pentru a fi platite aceste arierate, ceea ce duce la subfinantare si, prin urmare, la acumularea de noi datorii ale spitalelor catre furnizorii lor. In viziunea lui Eugen Nicolaescu, solutia nu este alocarea unor fonduri suficiente pentru spitale, ci strângerea curelei la cheltuieli. Nu au lipsit amenintarile si a fost zugravita o sumbra perspectiva pentru spitalele indatorate, care ar putea intra in viitor in insolventa si s-ar inchide. Dupa aceste amenintari, liderilor Sanitas li s-a cerut sa stea cu ochii pe manageri, ca acestia sa nu mai faca arierate. La un asemenea indemn neobisnuit, sefii Sanitas au raspuns cu glume, dat fiind ca majoritatea sunt angajatii spitalelor, deci subalternii managerilor. Reprezentantii salariatilor s-au plâns, la rândul lor ministrului, de lipsa de personal, cauzata de blocarea posturilor din spitale. Anul trecut s-a dat unda verde la angajari, dar numai pentru personalul medical. La o buna calitate a actului medical contribvuie insa si alte categorii profesionale, de care guvernantii par sa fi uitat. Liderii Sanitas au atras atentia si asupra bugetului care, in unele judete ajunge numai pâna in luna iunie. In acest caz, ministrul Sanatatii a dat vina pe Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care, desi se afla sub coordonarea ministerului, nu comunica intotdeauna cu acesta. In judetul Bacau, spitalele au bani pâna in luna septembrie, dupa care vor astepta alte fonduri prin rectificare bugetara. Sefii spitalelor se plâng ca nu se tine cont de adresabilitate si ca, pentru a nu mai face datorii, ar trebui sa refuze pacientii care au nevoie de internare. In ceea ce priveste arieratele, managerii bacauani s-au pacalit din nou. In timp ce ei s-au straduit sa plateasca faturile la termen, omologii lor din alte judete, cu arierate uriase, s-au ales cu o urecleala din partea ministrului, dar si cu bani in cont.



„In general, datoriile nu sunt din cauza managerilor, ci a subfinantarii. Noi incercam sa ne intindem cât tine plapuma si sa nu facem datorii. Pentru asta am renuntat la lucrari de reabilitare a unor spatii si la achizitionarea de aparatura. Pentru ca nu am facut datorii, am pierdut. Spitalele cu arierate primesc acum bani sa si le achite. Noi avem arierate doar de 3.160 de lei si numai fiindca nu s-au dat toti banii pentru programele de sanatate. ”

Dr. Doru Androne, manager al Spitalului Municipal Onesti

„Avem restante la facturi, dar nu arierate. Ne-au obligat Finantele sa platim. Exista ordonanta in acest sens, valabila pentru toata lumea, dar nu toate spitalele au respectat-o. Noi am lasat alte plati deoparte, ca sa nu facem arierate. Aceste probleme sunt din cauza bugetului insuficient. Casa de Asigurari nu tine cont ca avem adresabilitate.”

George Popa, director economic al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau

 

„In Bacau nu s-au facut arierate, dar altii au facut si primesc bani. Nu e corect. Te face sa te intrebi care este managementul performant: cel care nu face arierate sau care acumuleaza si creeaza o falsa situatie multumitoare in spital? Iar acel indemn al ministrului de a sta cu ochii pe manageri l-am luat in gluma. Ne vom pune o masa in biroul directorului? Chiar daca multi lideri Sanitas sunt scosi din productie si platiti de sindicat, mandatul este scurt si te intorci tot ca subaltern al managerului.”

Aurel cretu, Lider Sanitas Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img