Ieri, spre seara, in cadrul unei procesiuni religioase, a fost adusa la biserica „Sf. Gheorghe” din Orbic-Buhusi icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, de la Trifesti, Neamt. Cu binecuvantarea P.S. Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, aici va avea loc, in perioada 7-9 august, pelerinajul „Cautati pacea cu totii si sfintenia fara de care nimeni nu va putea vedea pe Dumnezeu”. intr-un comunicat oficial, preotul paroh al bisericii, Gheorghe Barjovanu, precizeaza: „Dorim ca acest pelerinaj, cu Icoana Maicii Domnului de la Trifesti, sa fie un bun prilej de improspatare a vietii spirituale si de intarire a credintei, un izvor de bucurie, iubire si luminare interioara a credinciosilor. Predicile, rugaciunile, cantarile religioase, vor face din acest pelerinaj, o lucrare misionara prin care se va manifesta taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni si a iubirii oamenilor fata de Dumnezeu”. Preotul protopop Vasile Cozma, Protopopiatul Buhusi, ne-a spus: „Initiatorul acestui eveniment este preotul paroh Gheorghe Barjovanu, cel care va gestiona intregul pelerinaj. Icoana se aducea de catre bunicii nostri, de regula, la vreme de seceta. Acum a fost adusa intr-un nou context. Biserica va fi deschisa mereu, in aceasta perioada, pentru pelerinajul credinciosilor”.
Sfanta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, de la Trifesti, a fost imbracata in argint de catre Iordache Rusit, la 20 iunie 1820. Traditia locala spune ca icoana a fost gasita in albia raului Moldova, de catre un cioban. Astazi, in timp de seceta, preotii merg cu icoana pe camp, iar aceasta aduce ploaie. La cererea locuitorilor din alte sate, preotul merge cu icoana prin partile lor. Pentru prima oara, in ziua de 4 mai 1920, preotul din Trifesti a primit invoire de la Episcopia Romanului ca sa mearga cu icoana prin tot judetul.
Acum, cand, din fericire, nu mai este seceta, icoana este binevenita oriunde, oricand, intrucat seceta din suflete si punga face ravagii. Buhusenii au primit icoana cu mare respect, cu speranta. (I. Ion)