Iată cum să îți alegi mobila pentru noua ta bucătărie

Bucătăria este spațiul din casa noastră unde petrecem un timp important, unde plăcutul trebuie să se îmbine câte se poate de corect cu utilul și funcționalitatea. Astfel, mobila bucătărie devine un punct extrem de important, iar alegerea ei, deloc ușoară.

În primul rând trebuie să ai în vedere spațiul avut ca și destinație, dacă este bine delimitat, de sine stătător sau este tip ,,open”, integrat cu un living unde poți servi masa. Apoi, de ce aparatură electro-casnică dispui sau ai în vedere să cumperi, dimensiunile acestora fiind un factor la fel de important ca și spațiul încăperii. Vei lua masa în bucătărie sau în living? Ai acces facil la un balcon sau alt spațiu care poate fi folosit ca și loc de depozitare? Iată câteva aspecte de care trebuie să ți seama.



Probabil că cea mai ușoară cale de a rezolva problema este să apelezi la o firmă care îți va realiza mobila la comandă ținând seama de dimensiunile spațiului sau a aparatelor electrocasnice. Poți opta, inclusiv, pentru materialul din care se va realiza mobila bucatariei însă trebuie să te aștepți la un preț de cost mult mai mare decât dacă ai cumpăra setul gata conceput.

Indiferent de alegerea făcută, mobila de bucătărie trebuie să-și asigure un spațiu suficient pentru depozitarea veselei, a alimentelor greu perisabile, pentru pregătirea mâncării precum și pentru spălarea vaselor utilizate. O mobilă care îți oferă posibilitatea de a integra atât aragazul, cuptorul, mașina de spălat vase (chiar și cea pentru rufe), frigiderul și chiuveta, cu un blat generos unde poți plasa robotul de bucătărie, filtrul sau espressorul de cafea, este de preferat.
Mobila bucătărie – oferte (link)

Corpurile suspendate sunt utile pentru depozitare iar dulapurile înalte necesare pentru ustensilele de curățenie sau pentru depozitarea unor obiecte folosite mai rar. Masa trebuie să fie suficientă, ca mărime, pentru a asigura spațiu suficient tuturor membrilor familiei atunci când servesc masa. Poți opta pentru una extensibilă cât și pentru scaune extensibile. O canapea de colț poate să-ți ofere un spațiu suplimentar pentru depozitare.

Trebuie să ști că ai de unde alege. Mobila bucatarie se poate întinde pe un singur perete, pe format ,,L” (doi pereți alăturați), pe format ,,U” (trei pereți) sau poate fi de tip ,,insulă”, adică în mijlocul spațiului. Totul ține de ce ai la dispoziție. Indiferent de ce vei alege, ca așezare, ține cont de ce ți-am spus mai sus.
Important este și materialul din care este realizată mobila, material care se va reflecta în prețul de cost. O mobila bucatarie din lemn masiv îți va asigura durabilitate în timp, rezistență în utilizare, un aspect frumos dar va fi mai pretențioasă la întreținere și mai grea ca și corpuri individuale. Cu siguranță poți opta pentru materiale alternative, o construcție pe fier cu PAL și chiar materiale plastice, te va costa mai puțin, vei putea alege dintr-o gamă mai mare de culori, micile ajustări se vor face mai ușor dar ca și durabilitate trebuie să te aștepți la mai puțin decât cele realizate din lemn.

Link oferte mobilă bucătărie
În ceea ce privește blatul, trebuie ales cu grijă, în special la variantele ,,insulă”, pe care vei și găti. Acesta poate fi laminat (ușor de curățat, însă sensibil la căldură, așa că nu poți așeza pe el o oală fierbinte), confecționat din benzi de lemn masiv, recunoscut sub denumirea de butcher block (nu alunecă și poți toca direct pe el, însă, periodic, trebuie uns cu ulei), din granit (rezistă la caldură ridicată și e foarte frumos, însă e mai greu de întreținut) și chiar din inox (e igienic și se curăță fără efort).

Ultimul aspect, dar la fel de important, este stilul mobilei. Ca și în celelalte cazuri poți opta pentru unul „rustic”, unul „minimalist” sau „la modă”, adică modern. Aici va trebui să ții cont și de cum ai mobilat restul casei, mai ales dacă bucătăria este de tip „open-space”.