Au trecut patru luni de la inundatii si in judetul Bacau, din cele 813 locuinte distruse sunt gata 11. „Guvernul nu construieste case”, declara prefectul. Totusi, ministrul Blaga le-a cerut autoritatilor sa asigure cazarea sinistratilor pe timp de iarna. Tot Guvernul a gasit solutia: 100 de containere de tabla. Au sosit 20, asadar, la ora asta, 80 de familii nu au adapost. Acesti oameni stau in corturi sau in casele crapate din care au fugit cand au venit apele.
Dupa inundatiile din vara, Guvernul a decis ca ii va ajuta pe sinistrati cu materiale de constructie, urmand sa si le construiasca singuri. In judetul Bacau, din cele 813 case care au fost distruse de inundatii, 11 au fost terminate, iar 279 sunt in diferite faze de executie. Mai bine sta comuna Agas, in care, din 41 de case afectate, 38 sunt in curs de reconstruire. La polul opus se afla comuna Gura Vaii. Aici, inundatiile din iulie 2005 au provocat mari distrugeri: 50 de case au fost „rase” de ape si 253 inundate. Ultimele vor fi demolate, fiind in pericol de prabusire, dar si din cauza ca sunt pe malul apei, intr-o zona cu repetate inundatii. Oamenii vor fi stramutati pe dealul Rotunda. Din cele 303 case care trebuie reconstruite, azi, 22 noiembrie, e gata una. Inca 14 case sunt in diverse faze de executie. Locuintele de la Rotunda vor fi construite pe cheltuiala Guvernului, care asigura materiale, manopera, transport, plus drumul si utilitatile. Initial, firma ARC din Bucuresti anuntase ca va construi 100 de case, dupa care a renuntat. Ieri, noua firme s-au prezentat la Primaria Gura Vaii pentru a participa la selectie. „Trei dintre ele sunt in mod cert eligibile, a declarat Vasile Pascu, primar. Maine se vor apuca de lucru. Ei sustin ca pana la Anul Nou casele sunt gata, dar mie nu-mi vine sa cred”.
„Guvernul nu face case”
Conform datelor pe care Prefectura Bacau le-a prezentat vineri, 300 de familii vor avea locuinte „pana la venirea iernii”. Iarna a venit in weekend si nu cred ca problema s-a rezolvat. Alte 412 familii locuiesc la rude si vor incepe reconstructia in primavara, iar 101 familii n-au nici case, nici rude, solutia fiind cazarea in containere sau rulote. Pana acum au sosit containere doar pentru 20 de familii din Asau. Alte 80 de familii stau in corturi, in grajduri si magazii ori s-au intors in casele crapate, lasate intr-o rana, din care au fugit asta-vara, dupa inundatii. „Rromii din Gura Vaii nu au stat cu mana in san, afirma Ion Vasile, zis Gringo. Si-au mai lipit pe ici, pe colo, ori si-au facut un bordei”. Sunt si sinistrati care dorm in cort. „Guvernul nu face case”, a declarat Gabriel Berca, prefectul judetului, in fata primarilor. El a precizat ca statul a acordat un ajutor in materiale de constructii si ca e obligatia sinistratilor sa construiasca. Cand un politician ajunge in frunte, el este „presedintele tuturor romanilor”. La fel Guvernul, care e al celor harnici, cu rude bogate, dar si al rromilor saraci, lenesi sau neinstruiti, care au multi copii si multe necazuri. Guvernul nu face case, dar e responsabil pentru gestionarea situatiilor de urgenta. In plus, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor a cerut autoritatilor sa gaseasca solutii privind cazarea sinistratilor pe timp de iarna, ceea ce pare firesc avand in vedere ca materialele au sosit tarziu si partial. In plus, la o analiza serioasa a cauzelor care au facut ca revarsarea apelor sa aiba efecte atat de dramatice, raspunderea nu poate fi atribuita populatiei.Scris de Silvia PATRASCANU/Gabriel MIHAI
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.