Dincolo de conflict, de uciderea civililor de către ambele părți, am niște nedumeriri cu privire la modul în care ceea ce se întâmplă în Israel este reflectat de mass-media și, apoi, de acțiunile politicienilor. Pentru că, vrem-nu vrem, trebuie să facem comparații. Și cea mai simplă comparație este cu războiul din Ucraina, unde orice atac al unei clădiri civile, orice ucidere a unui civil este puternic mediatizată dacă rușii par să fie de vină.
Să ne amintim de Bucea, de Kramatorsk, de numeroasele clădiri demolate de rachetele și bombele rusești pe motiv că în școli, spitale sau alte instituții civile se ascundeau soldați și arme. Presa occidentală a scris de fiecare dată și a tras semnale de alarmă, acuzând Rusia de crime de război.
Acum să ne uităm în Gaza. Zeci de clădiri au fost distruse de aviația israeliană, iar numărul victimelor civile crește pe zi ce trece. Presa occidentală nu doar că nu numește aceste lovituri crime de război dar mai dă și dreptate Israelului: erau teroriști în ele, trebuiau distruse. Cu toate că nu avem de unde ști dacă erau sau nu teroriști acolo.
Guvernul israelian a decis să întrerupă apa și energia electrică pentru cele 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza. Când Rusia a bombardat centralele electrice și punctele de transformare în Ucraina, iarna trecută, presa și politicienii occidentali au condamnat acest lucru. Acum, toată lumea tace.
Premierul Netanyahu a cerut celor peste 2 milioane de locuitori să părăsească Gaza. Dar, zona este înconjurată de ziduri înalte de beton care-i țin pe arabi în interior; unica ieșire ar fi punctul de frontieră spre Egipt; unii ar înțelege că, în acest fel, premierul israelian a cerut palestinienilor să repete Naqba – Catastrofa – din 1948, când sute de mii de arabi au fost alungați iar satele lor distruse.
Chiar și așa, aviația israeliană a bombardat punctul de frontieră Rafah și se relatează că ar exista victime în rândul celor care încercau să plece din Gaza, în general palestinieni cu dublă cetățenie.
Cu siguranță, nu există nicio justificare pentru uciderea civililor indiferent de parte, și aceasta ar trebui să fie o preocupare fundamentală pentru comunitatea internațională. Totuși, unde era aceasta când israelienii au fost acuzați de a fi comis abuzuri asupra palestinienilor? Atunci s-au făcut că nu văd?
Dubla măsură nu a rezolvat niciodată o problemă. Dacă s-ar impune aceeași regulă pentru toți, ar fi un mare pas înainte. Din păcate, acest gen de selectivitate este o constanta a conflictului din Orient și este, probabil, principalul motiv pentru care nu s-a ajuns, în atâția ani, la o soluție.
Lumea „subțire” se declară alături de Israel și condamnă violențele palestinienilor, dar rar se adâncește în discuții despre problemele profunde care au dus, de fiecare dată, la aceste confruntări. Când peste 2 milioane de cetățeni sunt închiși pe un petic de pământ, înconjurați de ziduri de beton de cinci metri și turnuri de supraveghere cu mitraliere, când pământul le este confiscat și dat altora, când sursele de apă devin inaccesibile din cauza construirii de ziduri menite să împiedice accesul la acestea, este clar că există probleme fundamentale ce trebuie discutate și rezolvate în mod eficient.
Aceste chestiuni legate de teritoriu, accesul la resurse și drepturile palestinienilor nu trebuie să fie trecute cu vederea în dezbaterea asupra conflictului israeliano-palestinian, deoarece ele au un impact semnificativ asupra dinamicii și a tensiunilor din regiune.
Nu sunt naiv, și înțeleg că violențele actuale nu au cum să mai pună în dezbatere problemele din zonă sau să aducă părțile la masa negocierilor. Din păcate, în multe conflicte, violența devine adesea ultima soluție a celor incompetenți, așa cum sugera, cu înțelepciune, Isaac Asimov. Cu toate acestea, pacea și soluționarea pașnică a conflictului israeliano-palestinian rămân obiective cruciale. Chiar dacă actuala situație este extrem de tensionată și complexă, eforturile pentru a găsi modalități de a readuce părțile la masa negocierilor și de a aborda în mod constructiv problemele în cauză nu trebuie să înceteze.